Trdoleska poskrbi za čudovit zaključek sezone

V jesensko-zimskem času na vrtu (ali v naravi) poleg okrasnih trav in nekaterih rastlin, ki cvetijo dolgo v jesen, vrt s svojimi listi in plodovi poživi tudi trdoleska. Med trdoleskami najdemo listopadne in zimzelene grmovnice ali majhna drevesa.

Navadna trdoleska (E. europaeus)

Navadna trdoleska je listopaden grm, ki najbolje uspeva na dobro odcednih tleh. Ni pa občutljiva glede kislosti in strukture tal. Zraste lahko do 4 m višine, ki jo doseže nekje v 10-20 letih. Spomladi cveti z rumenimi cvetovi, jeseni pa vrt poživi z rdeče-oranžnimi plodovi in barvitim listjem. Potrebuje le rahlo obrezovanje, s katerim zgodaj spomladi odstranimo obolela, poškodovana ali pomrznjena stebla.

Krilata trdoleska (E. alatus)

Krilata trdoleska je v primerjavi z navadno trdolesko nekoliko nižji (do 2,5 m visok) grm. Prepoznamo jo po lahko opaznih plutastih “krilcih”, ki jih tvori na steblih. Podobno kot navadna trdoleska ni zahteven glede rastišča. Spomladi cveti z zelenimi cvetovi, jeseni pa se grm obarva v rožnato-rdečih tonih. Poleg listja v jeseni grm krasijo tudi oranžni-rdeči plodovi. Obrezovanje skoraj ni potrebno (enako kot pri navadni trdoleski).

Plazeča trdoleska (E. fortunei)

Plazeča trdoleska je nizek zimzelen grm (do 0,5m višine). Spomladi in jeseni lahko požene do 40 cm dolge poganjke, ki se kasneje dodatno razvejajo. Listje je spomladi, poleti in jeseni obarvano zeleno, medtem ko se pozimi obarva rožnato. Svojim listopadnim sorodnikom je podobna glede nezahtevnosti pri izbiri rastišča. Cvetovi so neopazni in zeleno obarvani.

krilata trdoleska

Japonska trdoleska (E. japonicus)

Japonska trdoleska je še ena zimzelena predstavnica rodu. Pozimi japonska trdoleska ohrani svojo zeleno barvo listja. Cvetovi so podobno kot pri plažeči trdoleski dokaj neopazni.

Namnožite si svojo najljubšo trdolesko

Vse predstavnike lahko razmnožujemo s potaknjenci iz polzrelega lesa. Za potikanje naberite 10-15 cm dolge koščke stebel. Nabrana stebla skrajšajte na približno 10 cm, pri čemer poskrbite, da bodo imeli vsaj dve očesi. Odstranite vse liste in jih potaknite v mešanico peska ali perlita in šote ali podobnega substrata.

Navadno trdolesko pa lahko vzgojimo tudi iz semen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja