Japonska trdoleska polepša senčnejšo gredo

Japonska trdoleska je odlična okrasna grmovnica iz skupine trdolesk, ki je dobro odporna na obrezovanje. Na okrasnem vrtu lahko zraste do 5 m visoko, vendar ima zmerno hitro rast, zaradi česar ne bo podivjala in v enem letu prerastla grede. Kot že omenjeno pa tudi zelo dobro prenaša obrezovanje, kar pomeni, da jo lahko zelo enostavno ponovno zmanjšate in skrčite na željeno velikost.

Japonska trdoleska bo na okrasnem vrtu tudi zacvetela, vendar so zelenkasto-beli cvetovi precej neopazni. Vseeno pa nekoliko polepšajo rastlino, če se jih potrudite poiskati.

Japonska trdoleska je odporna grmovnica

Japonska trdoleska bo najbolje uspevala na nekoliko senčnem in suhem rastišču. Na vrtu ji namenite mesto, ki je zaščiteno pred hladnimi vetrovi. Tudi drugače ima raje nekoliko toplješa mesta, zato jo posadite ob zid ali vrtno uto.

Odlična lastnost japonske trdoleske je tudi, da dobro prenaša slanost, zaradi česar jo lahko uporabite tudi za polepšanje dovozov, ki jih pozimi solite.

Zanimive sorte

Poleg botanične vrste s povsem zelenimi listi, lahko v vrtnarijah najdete tudi sorto ‘Aureomarginatus’, ki požene liste z zlato-rumeno obrobo. Sorta zraste nekoliko nižje kot botanična vrsta in doseže le do 3 m višine.

japonska trdoleska z zlato obrobljenimi listi

Še nekoliko nižja pa je sorta ‘White Spire’, ki zraste le 40 cm visoko in je tako primerna tudi za lonce. Njeni sivkasto zeleni listi so obrobljeni z ozkim kremasto belim robom.

V kolikor bi želeli enako obarvano sorto z nekoliko večjo rastjo pa posadite ‘Gemini’. Le-ta bo dosegla slaba 2 m višine.

Bolezni in škodljivci

Na japonski trdoleski se lahko pojavijo pršice, listne uši in volnate uši. Na listih in poganjkih pa se lahko pojavijo tudi kaparji.