Plazeča trdoleska polepša zimske dni

Plazeča trdoleska je odlična zimzelena grmovnica, ki lepo popestri tudi zimski čas. Višina je nekoliko odvisna od sorte. Sorta ‘Emerald n Gold’ bo tako dosegla 1 m višine, medtem ko bo sorta ‘Silver Queen’ zrastla nekoliko više in dosegla do 2,5 m višine.

Plazeča trdoleska zacveti z zelo majhnimi cvetovi, ki jih težko opazimo. Gojimo jo predvsem zaradi njenega prekrasnega zimzelenega listja. Izbirate lahko med številnimi sortami, ki imajo navadno rumeno ali srebrnkasto-belo obrobljene liste.

Plazeča trdoleska ni zahtevna

Podobno kot japonska trdoleska, je tudi plazeča trdoleska zadovoljna tako na sončnem kot tudi v svetlem senčnem rastišču. Odlično prenaša tudi sušnata tla, vendar ji ne bodo škodila niti nekoliko bolj vlažna tla. Ne bodo ji ustrezala le močvirnata tla, kjer voda močno zastaja.

Plazeča trdoleska odlično prenaša obrezovanje, zato jo lahko uporabimo tudi za žive meje.

plazeča trdoleska

Načeloma ne potrebuje dodatnega gnojenja, vendar jo lahko enkrat letno vseeno pognojite z univerzalnim gnojilom.

Zanimive sorte

Kot že omenjeno imajo različne sorte navadno rumeno ali belo obrobljene liste. Rumeno obrobljene liste lahko najdete pri sortah ‘Emerald n Gold’ in ‘Canadale Gold’. Sorta ‘Emerald Surprise’ pa ima nekoliko ožjo rumeno obrobo. Za belo obrobljene liste izberite sorto ‘Emerald Gaiety’. Nekoliko redkejša pa je sorta ‘Coloratus’, ki požene liste s škrlatno barvo na spodnji strani lista.

plazeča trdoleska

Za obrobe gred je najbolj primerna sorta ‘Minimus’, ki zraste le 50 cm visoko, vendar se razraste tudi več kot 1,5 m v širino.

Škodljivci in bolezni

Podobno kot pri japonski trdoleski, se lahko tudi na plazeči trdoleski pojavijo kaparji. Kaparja je najbolje zatreti z odstranitvijo napadenih vej ali s hortikulturnimi olji.