Metuljnik – odličen grm za živalim prijazen vrt

Metuljnik je odlična grmovnica z dolgo sezono cvetenja, ki bo privabil številne metulje in ne sme manjkati na nobenem živalim prijaznem vrtu.

Najpogostejše vrste metuljnika

Najbolj pogosto v okrasnih zasaditvah je metuljnik B. davidii, ki izvira iz osrednje Kitajske. Poimenovana je po francoskem misionarju Armandu Davidu, ki je prvi opisal to vrsto. Botanično vrsto so kasneje vrtnarji namnožili v pester nabort sort. Na izbiro imamo tako predstavnike z modrimi, vijoličastimi, škrlatnimi in belimi cvetovi. V zadnjem času so vrtnarji veliko pozornosti posvetili tudi vzgoji bolj pritilikavih sort. Sorte kot je npr. ‘Blue Chip’ tako ne bodo zrastle višje kot 1 m, zaradi česar so primerne tudi za lonce in korita. Pritlikave sorte so tako odlična priložnost, da privabite metulje tudi na svoje terase in balkone.

metuljnik

Na okrasnih vrtovih pa lahko občudujemo še dve sorazmerno pogosti vrsti – B. globosa in B. alternifolia. Podobno kot B. davidii tudi vrsta D. globosa zraste v do 5 m visok grm. Od nje pa se razlikuje po povsem drugače oblikovanih socvetjih. Namesto dolgih socvetij jo tako krasijo povsem okrogla socvetja, ki spominjajo na dalije iz skupine pompom. Vrsta D. alternifolia pa požene čudovite povešave poganjke, ki jih v času cvetenja povsem prekrijejo svetlo vijoličasti cvetovi.

Vrtnarji so vzgojili tudi nekatere križance kot sta npr. B. ‘Lochinch’ (B. davidii × B. fallowiana) in B. × weyeriana (B. globosa × B. davidii). Križanec B. ‘Lochinch’ je nastal povsem slučajno in so ga odkrili v vrtnariji na škotskem. Odlikujejo ga srebrnkasto zeleni listi, ki jih dopolnjujejo še dišeča socvetja vijoličasto modrih cveetov z rumenim očesom. Križanec B. × weyeriana pa se ponaša z listi, ki kažejo znake obeh staršev. Podobno je tudi pri socvetjih, ki so kroglasta kot pri vrsti B. globosa, vendar lahko kažejo tudi vijoličasti pridih vrste B. davidii. Med sortami tega križanca lahko tako občudujete živahno rumene cvetove sorte ‘Sungold’ ali pa se odločite za bolj pastelno obarvane cvetove sorte ‘Moonlight’.

Kako skrbimo za metuljnik

Vrsta B. davidii razvije večino cvetov na mladih poganjkih, zaradi česar je grm potrebno redno obrezovati. Grm obrežite zatem, ko je verjetnost slane že minila. Morebitne odmrle poganjke odstranite v celoti, preostale pa skrajšajte na višino 50 cm. Pri tem vedno zarežite nad brstom. Za podaljševanje cvetne sezone redno odstranjujte tudi odcvetela socvetja. Slednje pa bo koristilo tudi okolju, saj lahko metuljniki tudi podivjajo in tako vplivajo na našo avtohtono vegetacijo. Na srečo so številne nove vrste sterilne, kar omeji njihovo invazivnost in jih lahko brez slabe vesti posadite tudi na svojem vrtu.

metuljniki in dalije

Čeprav je pri nas večinoma prezimno trden, ga je na najbolj mrzlih lokacijah preko zime koristno zaščititi. Temperature med -15°C in -20°C so lahko namreč za rastlino že usodne.