Rudbekije – mala sonca sredi gred

Rudbekije so živahne nebinovke, ki navadno zacvetijo proti koncu sezone, čeprav najdemo tudi predstavnike kot je npr. sorta ‘Early Bird Gold’, ki bo zacvetela že konec pomladi.

Kako posadimo rudbekije

Rudbekije je najbolje posaditi v pomladnem času na sončno rastišče z dobro odcednimi tlemi. Precej dobro tudi prenašajo sušo, zato se bodo dobro obnesle tudi na peščenih tleh. Poleg sajenja, lahko rudbekije na vrt dodate tudi s setvijo. Najbolje je, če semena posejete 10 tednov pred zadnjo slano in jih gojite v ogrevanem prostoru. Po zadnji slani pa rastline prenesite na gredo.

rudbekije

Podaljšajte si čas cvetenja

Za daljšo sezono cvetenja redno odstranjujte odmrle cvetove. S tem boste spodbudili tvorbo novih cvetov. Kasneje v sezoni lahko rastline tudi dodatno porežete in tako spodbudite nekaj nove rasti, ki bo ponovno nosila cvetove.

Za preprečevanje nastana pepelaste plesni poskrbite, da bo med rastlinami dovolj prostora, da se bodo listi preko dneva posušili. Tako boste lahko dalj časa uživali v svojih rastlinah.

Pogoste vrste/sorte rudbekije

Ena najbolj trpežnih rudbekij je sorta Rudbeckia fulgida “Goldsturm”, ki ima zelo lepe liste in uspeva v polsenci v nekoliko mokrih tleh. Pogosto na okrasnih vrtovih najdemo tudi vrsto R. maxima, ki je visoka trajnica, ki doseže do 200 cm v višino in do 50 cm v širino. Nekoliko drugačne cvetove pa boste lahko občudovali pri rudbekiji R. subtomentosa‘Henry Eilers’, ki požene limonasto rumene cvetove. Le-ti so zanimivi, ker cvetni listi niso ploščati, temveč so zviti v podolgovate votle zvitke. Dodatna odlika te sorte so tudi njeni listi, ki imajo prijeten vonj vanilije, s čimer dodatno popestrijo tudi šopke.

rudbekije

Nekatere sorte poženejo tudi drugače obarvane cvetove. Odličen primer je mešanica srhkodlakave rudbekija R. hirta‘Sahara’. Rastline iz te mešanice semen bodo pognale pol-polne in polne cvetove v odtenkih karamele in rožnate, z nekaj bakrene barve. Za rudbekijo precej nenavadne cvetove pa posejte sorto R. hirta ‘Cherry Brandy’, ki zacvetela v žametnih rdečkasto-škrlatnih odtenkih.

Ne priporočamo pa sajenje deljenolistne rudbekije (R. laciniata), ki se močno razrašča in je v naravi pogosto invazivna.

Rudbekije kot rezano cvetje

Rudbekije se odlično obdržijo tudi v vazi, zato so primerne za poletne aranžmaje. V vazi bodo cvetovi zdržali 7-10 dni. Pri tem pomaga, če v vazo kanete nekaj kapljic belila, ki bo omejilo razrast bakterij in preprečilo gnitje.