domov google+ e-mail

Na vrh

Hosta (Hosta)

Rod host ali funkij (Hosta) zdru┼żuje okrog 25-45 vrst rastlin, ki se razra┼í─Źjo s koreniko, iz katere po┼żenejo ovalne ali suli─Źaste liste. Svoje znanstveno rodovno ime so dobile v spomin na avstrijskega botanika Nicholasa Thomasa Hosta, medtem ko eno izmed slovenskih poljudnih imen izvira iz zavrnjenega znanstvenega imena ÔÇô Funkia. Z izjemo vrste H. plantaginea, ki izvira iz Kitajske, je ve─Źino preostalih vrst, ki jih komercialno gojimo v Evropo ┼że v 19. stoletju zanesel Philipp von Siebold, po katerem se imenuje tudi ena izmed vrst tj. sieboldova hosta (H. sieboldii). Hoste so skupina prekrasnih rastlin, ki se podajo v ┼ítevilne vrtne zasaditve. Odli─Źno bodo dopolnjevale tako gozdno gredo kot tudi sodobnej┼íe oblikovan vrt. Njihovi ─Źudoviti listi so navadno obarvani v razli─Źnih odtenkih zelene in rumene barve. ─îeprav jih gojimo predvsem zaradi prekrasnih listov, nas poleti razveselijo tudi z lilijam podobnimi belimi ali modrikastimi cvetovi.
Hosta Ve─Źina host zraste med 30-45 cm visoko. Ni┼żje kultivarje lahko posadimo v velikih skupinah kot pokrovnice, medtem ko bodo ve─Źji kultivarji ustvarjali privla─Źen osrednji del zasaditve.
Funkije navadno rastejo po─Źasi, zaradi ─Źesar jih lahko pri┼ítejemo v skupino rastlin, ki ne potrebuje veliko nege. Rastline je potrebno razdeliti ┼íele po 5-6 letih rasti. Na novem rasti┼í─Źu ponavadi potrebujejo leto ali dve, da se popolnoma razbohotijo. Edina skrb, ki jo imajo ┼ítevilni ljubitelji teh rastlin, so pol┼żi. Slednji lahko prekrasne velike liste host ─Źez no─Ź predelajo v ─Źipkaste ostanke.

Še nekaj idej

Enostavna oblika velikih listov host omogo─Źa enkratno ustvarjanje kontrastov tudi z obliko listov, s ─Źimer lahko ustvarimo sodobnej┼íe zasaditve v prete┼żno zeleni barvi. Glavno gonilo razgibanosti na tak┼íni gredi bodo oblike rastlin in njihovih listov. Za kombinacijo majhnih in velikih listov poskusite kombinacijo host z npr. pu┼ípanom (Buxus sempervirens). Za me┼íanico ─Źrtalastih in ovalnih listov z dodatno barvno razgibanostjo posadite npr. travo Elysum arenarius, ki po┼żene modrikasto zelene liste s hosto z marmoriranimi listi v rumeno-zeleni barvi. Zanimiv kontrast pa dobite tudi, ─Źe kombinirate enostavne liste host s ─Źipkastimi umetnimami praproti kot je npr. pisanolista podborka (Athyrium nipponicum 'Pictum').

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice