domov google+ e-mail

Na vrh

Japonske vetrnice

Japonske vetrnice so nujna sestavina vsakega jesenskega vrta, ki mu dodajajo višino in barvo v belih, škrlatnih in rožnatih odtenkih. Najprimernejše so za kmečke vrtove ali obrobne grede, kjer zapolnimo prostore med drugimi trajnicami.

Čeprav so znane pod imenom japonske vetrnice, tri najpogostejše vrste (Anemone hupehensis, A. vitifolium in A. tomentosa) izvirajo iz Kitajske. Napačno poimenovanje izvira iz prvega zapisa ene izmed vetrnic, ki so jo zabeležili v okolici Nagasakija (leta 1695). Ko so prve rastline prispele na zahod (leta 1844) so bile že znane pod imenom A. japonica.

japonska vetrnica

Rastišče

Z izjemo močvirnatih tal japonske vetrnice uspevajo na vseh tipih tal, vendar imajo raje vlažna ratišča. Podobno kot naše gozdne vetrnice so tudi japonske vetrnice primerne za senčna rastišča. Po posaditvi potrebujejo še 1-2 leti, da se utrdijo. V tem času bo cvetenje povprečno, nato pa bodo vedno lepše in bujneše. Njihovi cvetovi pridejo najlepše do izraza, kadar so posajene pred temno ozadje kot npr. pred zimzelene grmovnice.

Razmnoževanje

Razmnožujemo jih lahko s koreninskimi potaknjenci. Japonske vetrnice se razširjajo dolgimi koreninami, iz katerih poženejo novi poganjki. V jeseni odstranimo nekaj zemlje okrog materinske rastline in z vrtnimi škarjami odstranimo pet centimetrske kose korenin. Paziti moramo, da je na vsakem kosu viden bled brst. Korenine položimo vodoravno na mešanico komposta in perlita ali peska ter jih pokrijemo z en centimeter debelo prevleko iz peska. Posodo s potaknjenci postavimo na del vrta, ki je zaščiten pred vetrom in soncem. Nove rastline se bodo pojavile šele spomladi. Jeseni jih lahko prenesemo na njihovo stalno mesto v gredi.

Priporočeni kultivarji

  • A. hupehensis 'Bressingham Glow' and 'Prinz Heinrich': polvrstnate varietete A. hupehensis var. japonica imajo temno škrlatne cvetove z ozkimi cvetnimi listi.
  • A. x hybrida 'Honorine Jobert': zelo popularna varieteta s cvetnimi poganjki, ki lahko na hraniljivih tleh dosežejo do 1,8 m višine.
  • A. x hybrida 'Konigin Charlotte': tudi znana kot 'Queen Charlotte'. Njene velike polvrstnate rožnate cvetove sestavlja do 15 širokih cvetnih listov.
  • A. x hybrida 'Rosenschale': nova varieteta, ki tvori velike rožnate
  • A. tomentosa: tvorijo rožnate cvetove in privlačne liste z srebrnkasto spodnjo stranjo. Cveti precej zgodaj (že v juliju).
  • A. vitifolium: privlačna vrsta z belimi cvetovi in vitičastimi listi. Potrebuje toplo in zaščiteno rastišče.

 

 

Matevž Likar © 2005-2018 - Pogoji uporabe

Prijava na novice