domov google+ e-mail

Na vrh

Teloh (Helleborus)

Konec zime prvi telohi razsvetljijo tla pod grmovnicami.

 

Rastišče in nega

Telohi so sorazmerno nezahtevni glede rastišča. Najljubša so jim vlažna, vendar ne premokra tla, polna organske snovi. Uspevajo na soncu ali rahli senci. Za uspešno rast in cvetenje pa potrebujejo dovolj hranil.

Telohi se lepo podajo skuapaj z zvončki (Galanthus), primulami (Primula) in pljučniki (Pulmonaria).

Telohe lahko razmnožimo z delitvijo ali semeni. Za delitev rastline boste potrebovali dvojne vile, saj so korenine navadno močno olesenele. Z vilamo razdelite rastlino na pol in če dobite kose z več kot 20 cm premera, lahko razdelite rastlino še enkrat. Nove rastline takoj posadite. Telohi H. foetidus, H. sternii in H. lividus ne prenašajo dobro delitve, zato je najbolje nove rastline vzgojiti iz semen.

Vrste in skupine

Botaniki uporabljajo številne znake po katerih ločijo predstavnike rodu v več skupin.

Črni teloh

Helleborus - grško ime za rastlino. V to skupino spada črni teloh (H. niger), ki je tudi tipska rastlina. Čeprav bi po imenu lahko sklepali, da gre ima črno obarvano cvetno odevalo pa se ime navezuje na črno obarvanost njehovih korenin.

Helleborastrum - ime nakazuje podobnost prejšnji skupini. Sem spada devet vrst: H. atrorubens, H. croaticus, H. cyclophyllus, H. dumetorum, H. multifidus, H. odorus, H. orientalis, H. purpurascens, H. torquatus in H. viridis.

Vzhodni teloh (H. orientalis) je zimzelena trajnica z belimi, rožnatimi ali škrlatnimi cvetovi. Cvetovi se pojavijo pozno pozimi. Na starejših rastlinah lahko dobimo tudi do 50 cvetov na enkrat.

Dicarpon - vsebuje le vrsto H. thibetanus, ki naj bi edina imela dva plodnici v cvetu.

Syncarpus - za to skupino je značilno zlitje plodnic v cvetu do polovice dolžine. Predstavnik te skupine je H. vesicarius.

Chenopus - grško poimenovanje, ki pomeni gosjo nogo in se navezuje na obliko listov. Listi predstavnikov te skupine so razdeljeni v tri velike krpe. V to skupino spada modri teloh (H. lividus), ki je nekoliko manj prezimno trden od ostalih predstavnikov. Novi križanci z vrsto H. argutifolius, katerih rezultat je križanec H. x sternii pa združujejo najboljše obeh vrst. Prezimno trdnost in srebrnkasto marmoriranost listov.

Helleborus orientalis

Gryphopus - še zadnja skupina, za katero so značilni deljeni listi z ozkimi krpami. Skupina vsebuje eno samo vrsto: smrdljivi teloh (H. foetidus). Ime je prevod znanstvenega imena, vendar takšnega opisa nikakor ne zasluži. Je nekoliko kratkoživ, vendar bo vsaj pet let tvoril prekrasne cvetove. Cvetovi so zeleni in pri nekaterih varietetah (npr.'Wester Flisk') rdeče obrobljeni. Poleti ga moramo porezati do tal, da vzpodbudimo no rast. Navadno se sam zaseje, tako da po petih letih mlade rastline zlahka nadomestijo propadajočo odraslo rastlino.

Vzgoja iz semen

Križanci teloha so sorazmerno drage rastline, saj morajo gojitelji počakati vsaj tri leta, da izberejo rastline z najlepšimi barvami. Telohe pa lahko iz semen vzgojimo tudi sami. Z upoštevanjem naslednjih korakov si boste zagotovili večjo uspešnost pri vzgoji:

  • Semena poberite takoj, ko dozorijo - zrela semena so črna. Vsak dan preverite njihovo zrelost, saj se kaljivost s starostjo hitro izgublja.
  • Semenske glavice postavite v lonce in jih pustite, da sprostijo semena. Semena nato takoj posejte.
  • Semena posejte na substrat, ki ga dodatno pokrijte s peskom ali vermikulitom (ne več kot 1 cm debeline). Lonce postavite na hladno mesto.
  • Redno zalivajte. Substrat se ne sme izsušiti.
  • Kalice presadite v sadilne lončke, kakor hitro bodo prerastle prostor, ki jim je na voljo.
  • Sredi ali konec pomladi lahko kalice prenesete v večje lončke (cca. 9 cm) in jih prenesete na prosto.

Tako lahko vzgojite mlade rastline telohov H. argutifolius, H. orientalis, H. atrorubens, H. foetidus, H. niger, H. lividus in H. x sternii.

Bolezni in škodljivci

Telohi so navadno zelo zdrave rastline, vendar jih lahko občasno napadajo škodljivci ali povzročitelji bolezni. Med njimi je najpogostejša črna pegavost (Conithyrium hellebori). Kaže se kot črna ali temno rjava obarvanost delov listov. Obarvana področja se počasi večajo in povzročijo odpadanje listov. Uničijo lahko tudi cvetne popke in stebla. Črne pege pa lahko povzroči tudi virus, vendar so v tem primeru pege omejene na območje listnih žil.

 

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2019 - Pogoji uporabe

Prijava na novice