Živahni žafrani popestrijo pomladi in jesen

Skoraj takoj za zvončki navadno iz tal pokukajo tudi prvi žafrani. Njihovi črtlasti listi in sorazmerno veliki živahno obarvani cvetovi so trden dokaz, da se je zima poslovila.

Spomladanski žafrani

Večina predstavnikov žafranov bo svoje cvetove odprla spomladi. To je obdobje, ko lahko občudujete skoraj celotno pestrost žafranov. Barva njihovih cvetov zajema vse odtenke modrikastih tonov, nekateri predstavniki pa se ponašajo tudi z belimi ali rumenimi cvetovi. Prelep predstavnik s skoraj belimi cvetovi je vrsta C. mathewii. Botaniki si sicer še vedno niso enotni, ali ne gre morda vseeno za varieteto vrste C. asumaniae, kar pa ne bo okrnilo lepote njenih cvetov. Njihovi čudoviti beli cvetovi imajo vijoličast pridih s skoraj črno notranjostjo cveta. Še en prekrasen predstavnik je tudi sorta ‘Tricolor’, ki so jo vzgojili iz podvrste Crocus sieberi ssp. sublimus. Le-ta se ponaša z enkratnimi cvetovi obarvanimi – kot že ime sorte pove, v tri barve: zlato-rumeno sredino, bel osrednji pas in živahno vijoličast zunanji del cveta.

Tudi za cvetočo jesen

Poleg nekoliko bolj razširjenih spomladi cvetočih predstavnikov pa bodo nekateri žafrani zacveteli že v jesenskem času. Odličen predstavnik je vrsta C. speciosus, ki so jo gojitelji razvili v številne sorte. Botanična vrsta bo zacvetela v čudoviti vijoličasto-modri barvi, medtem ko lahko pri sortah izbirate tudi med belimi (‘Albus’), nežno modrimi (‘Artabir’), modrimi (‘Conqueror’) ali temno vijoličastimi (‘Oxonian’) cvetovi. Jeseni cvetoči žafrani so odlična priložnost, da si podaljšate sezono cvetenja teh čudovitih majhnih čebulnic.

Kako sadimo žafrane

Pred sajenjem čebulic žafranov preverite, da so vaša tla dobro odcedna. Večina čebulic izredno slabo prenaša zastajanje vode, kar lahko povzroči gnilobo in propad rastline. V primeru, da so nižje plasti tal slabo prepustne za vodo, jih prekopljite, tako da predrete nepropustno plast. Vanjo vnesete tudi večjo količino peska, ki bo še povečal odcednost tal. Koristno pa bo, če boste v sadilno jamo dodali še nekaj organske snovi (npr. v obliki komposta). Čebulice posadite približno na globino, ki je enaka 2,5-3 kratni višini čebulice.

žafrani

Žafrani pa se odlično obnesejo tudi pri sajenju na trati, ki jo bodo spomladi spremenili v barvito preprogo. Pri sajenju na trati uporabite nekoliko drugačen pristop pri razporejanju rastlin. Poskušati jih posaditi v manjše skupke, ki so neenakomerno oddaljeni drug od drugega. Tako boste dobili zasaditev, ki bo spominjala na naravno rast. Ne pozabite pa tudi, da boste morali žafrane na trati pustiti vse, dokler njihovi listi ne porumenijo, zaradi česar tega dela trate ne boste mogli kositi.

Nikakor pa ne smemo spregledati tudi loncev in korit, za katere so žafrani odlična izbira. Njihove majhne čebulice in nizka višina rastline so ravno prava za zasajanje loncev in korit, s katerimi lahko polepšamo okenske police in terase.

Preverite tudi našo ponudbo spomladi in jeseni cvetočih žafranov v spletni trgovini Svet čebulic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja