Botanični potepi: božični Dunaj

Botanični potepi niso omejeni le na poletje. Med priljubljene evropske prestolnice, ki jih številni obiščejo v božičnem času, spada tudi Dunaj. Pri tem pa z obiskom božičnega Dunaja še zdaleč ne rabimo botaničnega navdušenja okrniti le na začimbnice v čaju in kuhanemu vinu. Dunaj nam lahko tudi izven vrtne sezone ponudi precej več botaničnih izkustev že, če se ustavimo samo v okolici dvorca Schönbrunn. 

Botanični potepi - Hiša palm (Palmenhaus)
Hiša Palm (Palmenhaus)

Začetki dvorca Schönbrunn 

Zapisi o ureditvi okolice dvorca segajo že v 14. stoletje, vendar se je resnično urejanje vrtov začelo še po letu 1695, ko je načrtovanje prevzel Jean Trehet. Trehet se je izučil pri znanem francoskem vrtnarju André Le Notre, ki je poleg številnih drugih vrtov načrtoval tudi obsežne vrtove okoli palače Versailles. Trehet je ob glavni osi palače postavil zvezdasto oblikovan parter, ki so ga obkrožali oblikovana drevesa. Park so presekale široke aleje, ki so povezovale posamezne dele parka. Že na začetku pa naj bi park imel tudi obvezen labirint in oranžerijo. Slednja ni služila le prezimitvi eksotičnih primerkov rastlin, temveč so jo uporabljali tudi za različne sprejeme. 

Neoklasicistične dodelave

Večjo dodelavo so na vrtovih okrog dvorca izvedli v začetku neoklasicizma. V tem obdobju je vrt pod nadzorom dvornega arhitekta Johanna Ferdinanda Hetzendorfer von Hohenberga dobil tudi številne okrase, ki jih občudujemo še danes. Na samem obdrobju vrta lahko občudujete fontano z obeliskom, ki je okras vzhodni diagonalni aveniji. Sam obelisk je posejan s hieroglifi, ki naj bi opisoval zgodovino habsburžanov. Hieroglifi so seveda izmišljeni, saj so bili pravi hieroglifi razvozlani šele približno 50 let kasneje. 

Botanični potepi - Rimska ruševina (Schönbrunn)
Rimska ruševina (Schönbrunn)

Le nekoliko naprej je skoraj ob glavni aveniji postavljena rimska ruševina. Slednja ni resničen ostanek, temveč popularen okras vrtov tega obdobja. Element je zasnovan okrog pravokotnega ribnika, ki ga obrožajo polkrožne strukture, ki dajejo videz počasnega propada. V ribniku samem pa lahko občudujete različne kipe bogov iz reke Donave.

Sam biser osrednjega dela vrta pa je seveda glorieta, ki se dviguje na hribu nad palačo. Zasnove zanjo so bile postavljene že v načrtih prvotnega baročnega vrta, vendar je samo postavite dočakala šele leta 1775. Zgradba je služila kot obednica. V njej pa si lahko ob ogledu vrta v zimskem obdobju prijetno pogrejete ob čaju ali kakavu in si privoščite tudi obvezno sacher torto.

Botanični Dunaj za rastlinoljubce

Od mraza pa si lahko oddahnete tudi z obiskom Hiše palm (Palmenhaus), ki je čudovit rastlinjak. Postavljen je bil že leta 1881 in skriva pestro izbiro rastlin iz treh klimatskih con. Osrednji del predstavljajo rastline iz zmerno toplega pasu, kjer lahko najdete številne predstavnike avstralske flore. Nekoliko manjši severni del je hladnejša cona, kjer kraljujejo velike drevesaste praproti. Južni del pa je posvečen tropskim rastlinam. Tukaj najdete vse tropske rastline, ki nam bogatijo vsakdanje življenje – poper, vanilijo, kakavovec, kavovec, itd.

Hiša palm (Palmenhaus)

Tik ob Hiši palm stoji še Puščavska hiša (Wüstenhaus). Puščavska hiša je enkratna zgradba v stilu fin-de-siecle, v kateri boste lahko uživali v enkratnosti puščavskih ekosistemov. Rastline so tukaj posajene, tako da zasaditev ustvarja naraven videz. K temu pripomorejo tudi nekater živali, ki se prosto gibljejo med zelenjem oz. preletavajo celoten rastlinjak. Podobno kot Hiša palm je tudi Puščavska hiša je razdeljena na tri puščavske sisteme – Madagaskar in puščave Novega sveta ter Starega sveta. Skoraj čisto na koncu pa boste lahko uživali še v enem biseru tj. velvičiji (Welwitschia mirabilis). Velvičija spada med golosemenke in požene le dva lista, ki lahko zaradi postopne rasti dosežeta dolžino do 4 metra. Nanjo smo lahko tudi ponosni, saj je poimenovana po slovenskem botaniki Friedrichu Welwitschu, ki jo odkril.

velvečija
Velvečija

Še drobec eksotičnega vzhoda

Med Hišo palm in živalskim vrtom boste našli še majhen japonski vrt. Tudi slednji bo zanimiv v tem pustem zimskem obdobju, saj vklučuje številne zanimivo oblikovane rastline in druge elemente, ki z zimo ne izgubijo na sijaju.

Japonski vrt
Japonski vrt (Schönbrunn)

Božični Dunaj je tako lahko precej več kot le božični sejmi, saj lahko tudi izven glavne sezone občudujemo čudovite vrtnarske stvaritve preteklih obdobij in si pobližje ogledate marsikatero zanimivo rastlino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja