Vzpenjalke za senco

Zidove in pergole lahko z lahkoto prekrijemo s prekrasnimi rastlinami. Pri tem niso z rastlinami prikrajšani niti severno ali vzhodno orientirani deli vrta, ki prejmejo precej manj svetlobe. Za tede vrta imamo na voljo številne vzpenjalke za senco, ki bodo zadovoljne že z le nekoliko sonca, ki ga bodo prejele v dopoldanskem času, medtem ko bodo nekatere uspevale celo v polni senci.

Bršljan

Bršljan se bo odlično počutil tudi v najtemnejši senci. Naš domač bršljan tvori zelo goste prevleke temno zelenih listov, s katerimi boste zelo enostavno prekrili vertikalne elemente vrta. Odlično pa se obnese tudi kot prekrivna rastlina. V vrtnarijah pa imate na voljo tudi številne sorte z marmoriranimi listi. Odlična izbira je tudi vrsta Hedera colchica, ki požene prekrasne liste z rumenim vzorcem. Z njo boste zelo enostavno poživili senčno gredo.

Vzpenjalke za senco - bršljan

Kosteničje

Kosteničje kot je npr. sorta. ‘Serotina’ je odlična vzepnjalka za preraščanje zidov in ograj. Številni predstavniki se dobro počutijo tudi v polni senci. Dodaten plus pa so tudi živahni in prijetno dišeči cvetovi. Kosteničlje je primerno tudi za živalim prijazen vrt. Odlična zimzelena predstavnika sta Lonicera henryii in L. japonica ‘Halleana’. Listopadni predstavniki imajo živahnejše cvetove, bodo pa preko zime izgubili svoje liste.

Jasmin

Čeprav ima jasmin sorazmerno majhne cvetove pa so ti izredno dišeči. Najbolje bo uspeval delu vrta, ki gleda na vzhod, kjer bo deležen nekaj jutranjega sonca.

Alpski srobot in sroboti iz skupine Viticella

Čeprav zgleda nežno, je alpski srobot živahna vzpenjalka, ki prenese precej sence. Dobro prenaša tudi nizke temperature. Posadite ga ob ograjo, na kateri po oblikoval povešavo zeleno prevleko, ko jo bodo spomladi popestrili povešavi cvetovi. Odlična lastnost alpskega srobota pa je tudi, da ne potrebuje obrezovanja.

Vzpenjalke za senco - srobot
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sroboti iz skupine Viticella so izredno trdoživi in se bodo dobro počutili tudi v senci. Potrebujejo pa tla, ki se ne izsušijo preveč in ostanejo hladna tudi v poletni vročini. Z njimi lahko enostavno prekrijete zidove in ograje.

Vinika

Med vzpenjalke za senco prištevamo tudi viniko. Vinika je izredno živahna vzpenjalka, ki bo jesensko obdobje polepšala s svojimi živahnimi listi. Vinika ne potrebuje privezovanja, saj požene priseske s katerimi se pritrdi na podlago. Na vrtu jo posadite na del vrta, ki gleda na vzhod, saj bo nekaj sončne svetlobe še dodatno popestrilo njeno jesensko barvo.

Vinika

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja