domov google+ e-mail

Na vrh

resje

Resje

Resje je skupno ime za več vrst rastlin, ki imajo majhne luskaste zimzelene liste in navadno uspevajo na kislih tleh. Predstavniki najbolje uspevajo na sončnem rastišču, vendar prenesejo tudi svetlo senco. V globji senci pa lahko pride do zmanjšanja števila cvetov in ogolitve spodnjih delov rastline. Najpogostejši vrsti sta spomladanska resa in jesenska vresa. Obstajajo pa številni kultivarji, ki se ne razlikujejo samo v rasti in barvi cvetov, temveč tudi v jesenski oz. zimski barvi listja.


Resa (Erica)

Na svetu lahko najdemo preko 700 predstavnikov res in nešteto kultivarjev. Rese se močno razlikujejo v prezimnosti. Spomladanska resa lahko tako cveti tudi pod snegom, medtem ko večina južno afriških vrst (kot npr. E. cruenta) ne prenese naše zime.

Spomladanska resa (Erica carnea)je avtohtona rastlina hribovitih predelov južne in srednje Evrope. Tvori nizke grmičke in je primerna kot pokrovna rastlina. Obrezujemo takoj po cvetenju. Ni občutljiva na kislost tal, čeprav najbolje uspeva na rahlo kislih do bazičnih tleh.

Poletna resa (E. cinerea)tvori nekoliko višje (do 60 cm) grmičke. Nasprotno od spomladanske vrese potrebuje kisla (4,5-6,5) tla. Obrezujemo jo zgodaj spomaladi.

Zanimiva je tudi Watsonova resa (E. watsonii 'Dawn'), ki spomladi požene rdeče obarvane poganjke, ki se kasneje v sezoni obarvajo zlato rumeno.

Vresa (Calluna)

Jesenska vresa (Calluna vulgaris) tvorijo do 60 cm visoke grmičke. Najbolje uspevajo na sončnem rastišču z dobro odcednimi kislimi tlemi.

Vrese moramo redno obrezovati, da ne razvijejo goličave v spodnjem delu grmička. V marcu odrežemo poganjke pod lanskimi cvetovi.

Za prekrasne cvetove in barvo listja posadite kultivar 'Firefly', ki svoje bakreno obarvane liste pozimi prebarva v oranžno.

Cvetenje

S pravilno izbiro različnih vrst resja lahko zagotovimo cvetenje skozi celo leto. V spodnji tabeli so prikazana obdobja cvetenja najpogostejših vrst resja.

 

Cvetenje po mesecih
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Erica carnea   cveti cveti cveti cveti              
Erica cinerea         cveti cveti cveti cveti        
Calluna vulgaris             cveti cveti cveti cveti cveti cveti

 

 

Matevž Likar © 2005-2020 - Pogoji uporabe

Prijava na novice