domov google+ e-mail

Na vrh

Krvomo─Źnica (Geranium)

Rod krvomo─Źnic zdru┼żuje okrog 420 vrst enoletnih, dvoletnih rastlin ter zelnatih trajnic. ─îeprav so raz┼íirjene po celotnemu zmerno toplem pasu, najve─Źjo raznovrstnost najdemo v vzhodnem Sredozemlju. Njihovi prekrasni cvetovi sestavljeni iz petih cvetnih listov pobarvanih v ro┼żnate, modre ali bele tone, so ┼że kmalu pritegnili pozornost vrtnarjev. Krvomo─Źnice tako gojijo kot okrasne rastline ┼że od 16. stoletja. Svoj status rastline, ki jo moramo obvezno vklju─Źiti v pode┼żelsko zasaditev pa so obdr┼żale vse do dana┼ínjega dne. Poleg njihovih cvetov, so gredam v okras tudi njihovi listi. Navadno so globoko narezljani in ustvarjajo lep kontrast ve─Źjim celorobim listom trajnic kot so npr. hoste. Pri nekaterih sortah kot npr. G. pratense 'Okey Dokey' pa bodo listi namesto z zeleno, zasaditev razgibali s temnej┼íimi ┼íkrlatno-zelenkastimi odtenki. Dodaten plus je tudi njihova jesenska barva. Pri predstavnikih vrste G. platyanthum boste jeseni na┼íli liste v vseh mo┼żnih barvah ÔÇô od rumene do rde─Źe.
Krvomo─Źnica S predstavniki, ki cvetijo v odtenkih modre, ro┼żnate, vijoli─Źaste in bele barve, se lahko krvomo─Źnice vklju─Źijo prakti─Źno v vsako barvno kombinacijo. ┼áe koristnej┼ía pa je njihova sposobnost, da ustvarijo goste zasaditve tudi v sen─Źnih legah. Med slednjimi blesti vrsta G. macrorrhizum, ki se raz┼íirja s podzemnim steblom in ustvari preproge, neprehodne celo za ve─Źino plevelov.

Rastišče in nega

Krvomo─Źnice uspevajo na skoraj vsakih tleh. Ne marajo samo zastajanje vode. Najbolj jim prijata son─Źno ali polsen─Źno rasti┼í─Źe. Med rastjo ne potrebujejo skoraj nobene nege. Dovolj je, da jih ob za─Źetku rastne sezone pognojite in po cvetenju odstranite odcvetele cvetove. Krvomo─Źnice po┼żenejo velike koli─Źine cvetov, zaradi ─Źesar je odstranjevanje ostankov cvetov velikokrat skoraj nemogo─Źe. Najbolje je, ─Źe rastline mo─Źno pore┼żete, vse do glavnih poganjkov, s ─Źemer boste vzpodbudili novo rast in cvetenje. Izjema je vrsta G. macrorrhizum, pri kateri lahko enostavno odstranite posamezne odcvetele cvetove. Ve─Źini vrst krvomo─Źnic bo zelo koristilo ob─Źasno red─Źenje oz. delitev rastline. Rastline lahko delite vsakih tri do pet let. Propadajo─Źe sredi┼í─Źe rastline je jasen znak, da je rastlino potrebno razdeliti in ji tako dati novega prostora za rast.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice