domov google+ e-mail

Na vrh

Slamnik

Osrednji stožec slamnikov (Echinacea purpurea) sestavljajo številni cvetovi, ki ne nosijo cvetnih listov. Ti se razvijejo le pri okrajnih cvetovih. Ameriški indijanci so ga v preteklosti uporabljali pri zdravljenju kačjih ugrizov. Sedaj pa se ga uporablja pri celjenju ran in zaradi njegovih protivnetnih učinkov.

Najpogostejši kultivarji

Slamnike najdemo v majhnem številu kultivarjev.

Cvet slamnikaE. purpurea: zlatorjav stožec in rožnate cvetove. Cvetni listi se obračajo navzdol.
E. purpurea 'Green Edge': bela varieteta z zeleno obrobljenimi cvetnimi listi. Navadno bele varietete zrastejo nekoliko nižje (do 80 cm) kot rožnate (do 100 cm).
E. purpurea 'Magnus', eden najbolj razširjenih kultivarjev z temno oranžnimi stožci in rožnatimi cvetnimi listi, ki ostanejo vodoravno.
E. purpurea 'Robert Bloom': ima škrlatno cvetno odevalo, ki obdaja oranžno rjave stožce.
E. purpurea 'Rubinstern': cveti nekoliko kasneje kot večina kultivarjev (od avgusta do oktobra) z velikimi rdečkastimi cvetovi.
E. purpurea 'White Lustre': ustvarja simpatično mešanico kremastih cvetov in svetlo oranžnih do rjavih stožcev.
E. purpurea 'White Swan': eden najmanjših kultivarjev (zraste do 60 cm). Ima bele cvetove, ki tvorijo močan kontrast oranžno rjavim stožcem.

Rastišče in nega

Slamniki potrebujejo rastišče s polnim soncem. Pri izbiri tal niso preveč izbirčni in dobro uspevajo na skoraj vsakih tleh. Slamniki tudi ne potrebujejo dosti nege. Lepo se ujemajo z različnimi okrasnimi travami kot npr. rušnata masnica (Deschampsia cespitosa). Lahko pa ga kombiniramo tudi z bodoglavcem (Echinops sp.) ali drugimi Nebinovkami (Asteraceae).

Rastline delimo z delitvijo odraslih rastlin ali pa s semenom. Semena kultivarjev kalijo v rastline, ki so enake materinskim rastlinam. Spomladi pa lahko nove rastline ustvarimo tudi s pomočjo koreninskih potaknjencev.

Slamniki so zelo odporne rastline, vendar lahko včasih odrasla rastlina propade brez jasnega razloga.

 

 

Matevž Likar © 2005-2020 - Pogoji uporabe

Prijava na novice