domov google+ e-mail

Na vrh

Toploljubne rastline

Si želite na vrt posaditi nekatere eksote, ki niso prezimno trdni, vendar vas je strah zanje? Potem preberite spodnji članek, saj lahko z nekaj znanja in dela številne eksotične rastline gojite na vašem vrtu.

Na voljo nam je vedeno več rastlin, ki ne prezimijo na prostem. Kljub naši skrbi za preživetje teh rastlin pa smo pripravljeni tudi tvegati vedno več. Na prosto jih postavimo že v maju in šele sredi oktobra jih ponovno prenesemo na toplo. Tako smo izpostavljeni tveganju, da nam jih uniči pozen ali prezgoden mraz. Seveda si želimo naše tveganje zmanjšati in ne po nepotrebne izgubljati rastlin.

Rastišče

√ąisto nesmiselno je posaditi nežne in toploljubne rastline na izpostavljeno mesto. Izberite raje mesto ob zidu ali hiši, ki je odprto proti jugu in/ali zahodu. Zidovi bodo zadrževali veter in delovali kot toplo jedro, ki bo zmanjšalo nevarnost pozebe. Ne pozabite, da lahko veter ob trdni oviri za njo povzroči nastanek turbulenc, ki poškodujejo rastline. Problem lahko odpravite z grmičevjem ali drevesi, ki jih posadite pred zid. Podobno bodo kot zaščita pred pozebo delovale tudi krošnje zimzelenih dreves.

Kam postavimo rastlino?
Kliknite na dele slike za informacijo katere eksote lahko gojite na katerem del vrta. 

Tla

Vlažna tla so hladna tla. Dobro odvodnjavanje je tako izredno pomembno, kadar želite gojiti toploljubne rastline. Vkopljite vanje večje količine zrelega gnoja ali komposta in peska. Na peščenih tleh lahko pesek seveda spustite.

Sajenje

Rastline, ki so ravno na meji svojih zmožnosti glede prezimitve v naših krajih, lahko prezimite na toplem ali pa jih poskusite prezimiti v vrtu. V kolikor želite poskusiti prezimiti rastlino na prostem, ji morate dati dovolj časa, da se "prime". Posadite jih najhitreje v sezoni kot to lahko naredite. Najbolje je maja in junija. Tudi v juliju lahko še poskusite. Nikakor pa ne toploljubnih rastlin posaditi na prosto v avgustu ali septembru, saj sigurno ne bodo preživele zime.

Zaščita

Pri rastlinah, pri katerih morajo preživeti samo korenine, prekrijte bazo stebla in okoliško zemljo z mešanico peska in komposta. S tem boste preprečili prodiranje mraza v globino tal.

Pri rastlinah, pri katerih pa morajo preživeti tudi poganjki, boste morali rastline obdati z listjem ali slamo, ki jo požete z mrežo ali vrvjo.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice