domov google+ e-mail

Na vrh

Ostrožniki (Delphiunium)

Ostrožnik

Ostrožniki, ki jih napogosteje najdemo na vrtovih so navadno hibridi vrst Delphinium elatum, D. grandiflorum, D. exaltatum in D. formosum. Njihovi cvetovi so lahko enojni ali dvojni. Prevladujoča barva je modra, čeprav najdemo tudi rdeče, rožnate, bele, vijoličaste in rumene predstavnike. Številni imajo v sredini cvetov belo ali črno »čebelico«. Cvetovi se pojavljajo na dolgih poganjkih, ki se dobro obnesejo tudi kot rezano cvetje. Večina ostrožnikov cveti zgodaj poleti. Po cvetenju lahko odstranimo cvetne poganjke, s čimer spodbudimo ponovno cvetenje ob koncu poletja.

Sajenje in nega

Z višino 60-180 cm jih največkrat posadimo v ozadje grede (gostota: 3 rastline/m2). Najbolje uspevajo na polnem soncu in vlažnih, dobro odcednih tleh. Poleti jih moramo zato ob sušnih dneh močno zalivati . Tla naj bi bila neutralna do slabo alkalna. Za uspevanje potrebujejo veliko hranil, zaradi česar jih moramo med sezono večkrat pognojiti. Pred sezono in po prvem cvetenju jih pognojimo z zrelim gnojem ali popolnim gnojilom. Ostrožniki so kratkožive trajnice, kar pomeni, da jih moramo nadomestiti vsaka 2-3 leta (še posebej, če so posajeni v težkih tleh).

Rastline lahko vzgojimo tudi iz semen. Pri sejanju v rastlinjaku bodo rastline cvetele že prvo leto, če pa jih posejemo v gredo bodo zacvetele šele prihodnje leto. Večina hibridov tvori potomce, ki se le malo razlikujejo od materinskih rastlin. Semena kalijo 2-4 tedne.

 

Ostrožnik

Bolezni in škodljivci

Najpogostejše glivne bolezni so pepelasta plesen, črna pegavost listov in siva plesen. Na ostrožnikih se lahko pojavijo tudi pršice in uši. V primeru, da je rastlina zavrta v rasti in deformirana s počrnelimi brsti, je prišlo do napada pršice Steneotarsonemus/Phytonemus pallidus. Bolezen se pogosto zamenja z bakterijsko črno pegavostjo, ki pa ne povzroča deformiranih rastlin.

 

Nekateri kultivarji

 

Višina 180 cm in več

Kultivar Barva cvetov
'Astolat' Rožnat z temno čebelico
'Black knight' Temno modra
'Blue bird' Modra z belo čebelico
'Galahad' Bela
'Guinevere' Rožnata z belo čebelico
'King Arthur' Vijolična z belo čebelico
'Sky blue' Nebesno modra z belo čebelico

 

Višina od 120 do 180 cm

Kultivar Barva cvetov
'Southern noblemen' Modra, nebesno modra, bela
'Butterfly hybrids' Oranžna, škrlatna, marelična, rumena

 

Višina od 90 do 120 cm

Kultivar Barva cvetov
'Bellamosa' Temno modra
'Casablanca' Bela
'Cliveden beauty' Sprano modra

 

Višina od 60 do 90 cm

Kultivar Barva cvetov
'Snow white' Bela
'Magic fountains hybrids' Temno modra, rožnata, bela, nebesno modra
'Blue springs' Nebesno modra, modra
'Blue mirror' Temno modra

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice