domov google+ e-mail

Na vrh

Okrasne trave

Miscanthus sinensis 'Zebrinus'

Okrasne trave so izredne ornamentalne rastline, ki vrtu dodajo nežno šelestenje, jesensko barvo in obliko v zimskih mesecih. Uporabimo jih lahko na gredah ali kot posamezne rastline ali pa v naravni prerijski zasaditvi.

Orjaki

Sem spadajo nekatere vrste, ki tvorijo ogromne šope. Poleg prostora za rast potrebujejo tudi dovolj prostora, da jih lahko občudujemo od daleč.

Najpogostejši vrsti sta:

  • Pampaška trava (Cortaderia selloana ). Kultivar 'Albolineata' zraste do 2 m visoko in ima dolge tanke liste s svetlimi robovi. V kolikor želite višji kultivar pa lahko izberete 'Sunningdale Silver', ki zraste tudi čez 3 m visoko.
  • Bodalica (Stipa gigantea) tvori do 60 cm visoke kupčke, nad katerimi se poleti pojavijo do 2,5 m visoka socvetja, ki počasi preidejo iz srebrne v zlato barvo.

Srednje visoke trave

Carex

Srednje visoke okrasne trave so nekoliko nižje od zgornje skupine in jih lažje zasadimo tudi v manjših vrtovih ali na grede.

Sem spadajo:

  • Miskant (Miscanthus sinensis). Jeseni zacveti z bakreno obarvanimi klasi, ki kasneje posrebrijo. Kultivar 'Zebrinus' ima na listih prečno potekajoče svetlo zelen črte. Kultivar 'Purpurascens' pa nam polepša jesenske barve vrta z oranžno-rdečimi listi.
  • Rušnata masnica (Deshampsia cespitosa) zraste do 60 cm visoko. Srebrno-škrlatna socvetja pa se dvigujejo do 2 m visoko. Kultivar 'Goldtau' je manjši z rdečkasto-rjavimi socvetji.
  • Perjanka (Pennisetum alopecuroides) zacveti v jeseni z nežnimi volnatimi socvetji, ki jih kasneje nadomestijo rdečkasta soplodja.
  • Imperata (Imperata cylindrica) ima prosojno rdečkaste liste, ki izgledjo kot v plamenih, kadar skoznje posije sonce.
  • Proso (Panicum virgatum) zacveti avgusta s rdečkasti socvetji. Za zanimivo jesensko obarvanost izberite kultivarja kot sta 'Rotstrahlbusch' (rdeče listje) ali 'Hanse Herms' (oranžno listje). Kultivar 'Heavy Metal' pa ima sivkasto-srebrno listje in nekoliko bolj pokončno rast.
  • Uniola (Uniola latifolia) zraste do 90 cm visoko. Jeseni se obarva v zlato do bakreno rjavo. Najraje ima svetlo senco, čeprav uspeva tudi na soncu. Včasih jo najdemo tudi pod imenom Chasmanthium latifolium.

Nizke trave

Festuca glauca 'Blaufuchs'

Med nizkimi travami najdemo tudi okrasne trave, ki jih lahko gojimo v loncih:

  • Bilnica (Festuca glauca) so prava izbira, če iščemo majhno modrikasto okrasno travo za sušno rastišče. Za najboljšo barvo izberemo kultivarje kot sta 'Blaufuchs' ali 'Elijah Blue'. Zaradi počasne rasti in majhne višine (30 cm) jih lahko gojimo tudi v loncih.
  • Šaš (Carex buchananii) tvori pokonče kupčke z rdečkasto-rjavimi nitastimi listi, ki so na konici nakodrani. Podobno kot bilnica je tudi ta vrsta šaša primerna za gojenje v loncu.

Obrezovanje

Trave lahko pustimo na vrtu skozi celotno zimo, saj v teh mesecih popestrijo vrt. Konec februarja pa jih lahko porežemo, da zagotovimo prostor novim poganjkom.

Zimzelenim travam kot je npr. bilnica (Festuca) pa samo odstranimo posušena cvetna stebla in liste.

 

 

Matevž Likar © 2005-2020 - Pogoji uporabe

Prijava na novice