domov google+ e-mail

Na vrh

Senčna rastišča

Poletna vročina nas sili k iskanju prijetne sence pod pergolami in drevesi. Kljub temu, da se izogibamo soncu pa ne pomeni, da v prijetni senci dreves ne moremo uživati v prekrasnih cvetovih.

Prava vrsta sence

Rastline, ki se dobro počutijo tudi na senčnih rastiščih, navadno izvirajo iz gozdov, kjer listje dreves prepušča le nežno svetlobo. Takšno rastišče se spreminja skozi leto, saj je spomladi, ko so drevesa še neolistana precej svetlejše in imajo zgodnje rastline tako na voljo več sonca kot njihove kasnejše sorodnice.

Kljub vsemu pa naj vas senca ne skrbi preveč, saj bodo te rastline zadovoljne tudi s senco, ki jo mečejo stavbe, pergole, ograje, itd. Pomembnejša so tla. Gozdne rastline imajo rade s humusom bogata tla, ki dobro zadržujejo vlago. V kolikor želite del vašega vrta zasaditi s senčnimi rastlinami je pomembno, da pred sajenjem pripravite tla. Dodajte jim dosti komposta (približno 4-5 veder na kvadratni meter), ki vsebuje veliko organske snovi in izboljša zadrževanje vlage. Med posajene rastline nasujte še zastirko, ki bo preprečevala odhlapevanje vode iz tal.

Listje dreves pa ne zadržuje samo sončne svetlobe, temveč tudi dež, zaradi česar sajenje rastlin pod velikimi drevesi opravite v jeseni, ko so začela drevesa že izgubljati liste.

praprot

Pomirjajoča belina

Poskusite si ustvariti pomirjajoč kotiček v senci velikega javorja. Z nekaj discipline in omejitvami lahko izberete rastline, ki s kombinacijami zelenih listov in belih cvetov ustvarijo prijetno zasaditev za vaše popoldanske počitke. Kljub malo barve, odtenki zelene in različno oblikovani listi vnesejo vso potrebno razgibanost. V ozadje postavite velik grm kot npr. brogovito (Viburnum plicatum), okrog katere zasadite rastline v sproščenih linijah, ki se prepletajo med seboj in tako ustvarijo naraven videz zasaditve. Za zimzeleno osnovo zasaditve posadite osmante (Osmanthus decorus), ki jih postavite v ozadje. V ospredje pa zasadite prekrasne senčne rastline kot so npr. debelačka (Pachysandra terminalis), dvolistna senčnica (Maianthemum bifolium), dišeči salomonov pečat (Polygonatum odoratum 'Variegatum') in kalifornijski pasji zob (Erythronium californicum 'White Beauty'). Kontrast velikih listov funkij (npr. Hosta 'Ginko Craig') in filigransko oblikovanih listov praproti (Polystichum setiferum in Dryopteris filix-mas) bo še dodatno razgibal gredo. Za jesensko cvetenje ne pozabite na jesenske vetrnice (Anemone 'Honorine Jobert'), medtem ko vas bodo že pozno pozimi lahko razveseljevali cvetovi črnega teloha (Helleborus niger).

Pisana senca

Seveda pa senčne grede ne rabijo cveteti le v eni sami barvi. Pod drevesi bo uspevala cela vrsta trajnic in grmovnic, ki bodo s svojimi cvetovi, listi in plodovi poživile vsako senco. Kot zimzelen skelet lahko uporabite kultivarja japonskega pierisa (Pieris japonica) 'Debutante' in 'Flaming Silver', ki ima belkasto obrobljene liste. Za barvo bodo poskrbeli cvetovi trajnic, npr: srčkov (Dicentra spectabilis), bergenij (Bergenia cordifolia 'Purpurea'), naprsteca (Digitalis purpurea) in krvomočnice (Geranium sanguineum 'Album'). Poleg bergenij lahko za zgodnje cvetove posadite tudi orientalske telohe (Helleborus orientalis), ki so zastopani s številnimi prekrasnimi kultivarji. Prostor med rastlinami lahko zapolnijo šmarnice (Convallaria majalis) in vimček (Epimedium x rubra), ki bo jeseni obarval svoje liste v rdečo barvo. Seveda pa tudi na barviti senčni gredi ne smejo manjkati jesenske vetrnice, pri tem pa lahko izbiramo med kultivarji, ki nimajo belih cvetov kot npr. Anemone hupehensis 'Prinz Heinrich'.

Gozdni divjaki

host, funkija

Čeprav vas morda kdaj zamika, da bi na vrt zasadili rastline iz gozdov ali njihovih obronkov, je treba vedeti, da so to "divje" rastline, ki se borijo za svoj obstanek in bi se v soseščini bolj kultiviranih sorodnikov hitro prekomerno razbohotile. Še posebej agresivne so: čemaž (Allium ursinum), zimzelen (Vinca minor) in šmarnice. Z izjemo prvega, ki ga ne bi priporočal, saj se hitro širi z zarodnimi čebulicami, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti, zimzelen in šmarnice zasadite le na večjih vrtovih. Na manjšem vrtu bosta rastlini potrebovala redno redčenje, da ne bosta prerasli njima namenjenega prostora. Kot pokrovnico na malem vrtu raje uporabite lisasto mrtvo koprivo (Lamium maculatum).

 

Še več rastlin primernih za senco najdete na naši strani ljubiteljic sence.

 

Matevž Likar © 2005-2022 - Pogoji uporabe

Prijava na novice