Sajenje rastlin – 3. koraki za uspeh

sajenje rastlinMed vsemi vrtnimi opravili je verjetno eno najpomembnejših sajenje rastlin. Sajenje rastlin je nujen prvi korak v zasnovi vsake grede in vrta, zaradi česar je še posebej pomembno, da je opravljeno kvalitetno. Osnovna skrb pri presajanju mora biti namenjena preprečevanju stresa za rastlino, s čimer pospešimo zakoreninjanje in rast mlade rastline. Pravilno sajenje morda terja nekoliko več časa, vendar se vsekakor splača. Pri tem pa nam bo z nekaj izkušenj šlo seveda vedno hitreje od rok.

1. priprava sadilne jame – brez kopanja pač ne gre

Pred sajenjem moramo za našo novo rastlino na gredi izkopati sadilno jamo. Pri tem je najbolje izkopati jamo, ki je oblikovana enako kot lonec, v katerem smo rastlino prinesli. To ni nujno, vendar bomo s tem na enostavem način zagotovili, da bo kvalitetna sveža prst na vseh straneh enakomerno obdajala koreninsko grudo. Tako bodo imele nove korenine na voljo kvaliteten nov substrat, ne glede na smer v katero bodo pognale.
Pri kopanju sadilne jame poskrbite, da bo ta skoraj dvakrat večja od koreninske grude rastline, ki jo želite posaditi. Tako boste imeli na voljo dovolj prostora za svež substrat, s katerim boste izboljšali tla okrog rastline. Ena izmed najpogostejših napak pri sajenju rastlin je, da se izkoplje premajhna sadilna jama, v katero se na silo potisne koreninsko grudo nove rastline.
Glede globine sadilne jame pa se lahko večinoma orientirate kar po loncu, v katerem ste rastlino kupili. Luknja, ki jo morate izkopati torej ustreza višini lonca. Seveda pa obstajajo tudi nekatere izjeme kot so npr. sroboti, ki jih sadimo nekoliko globje. Zanje izkopljite sadilno jamo, ki je 10-15 cm globja od višine lonca. Dodatna globina bo zagotovila, da je koreninski vrat pod površino substrata, s čimer boste ob okužbi s srobotovo uvelostjo, obvarovali rastlino pred popolnim propadom. Izjem je še nekaj. Za nekaj cm globje posadimo tudi vrtnice, medtem ko potonike in perunike sadimo zelo plitvo. Tudi rododendroni ne marajo sajenja globoko v substrat. Najbolj srečni bodo, če bo nad njihovim koreninskim sistemom le nekaj cm prsti. Zelo enostavno pa je sajenje čebulnic, ki jih navadno posadimo na globino, ki ustreza dvem do trem višinam čebulice.

2. priprava tal je nujna za uspešno sajenje rastlin

Pred sajenjem je potrebno pripraviti še prst v sadilni jami, s čimer bomo mladi rastlini zagotovili najboljši možen start. Še posebej je to pomembno, ker so rastline v loncih navajene zelo kvalitetnih substratov in bi lahko po sajenju upočasnile rast korenin v okoliški substrat. Z mešanico organske snovi in vrtne zemlje boste ustvarili prehodno cono, ki bo spodbudila rast korenin.
Ob samem sajenju preglejte tudi stanje korenin rastline, ki jo boste posadili. V kolikor je njen koreninski sistem močno stinjem in je popolnoma zapolnil prostor v loncu, z rokami nežno razvlecite koreninsko grudo. Korenine tako ne bodo več rasle v krogu, temveč bodo pognale tudi v okoliški substrat.
Če rastline sadite v pomladnem ali poletnem času je koristno, če v sadilno jamo dodate tudi nekaj mineralnega gnojila. V jesenskem času mineralnega gnojila ne dodajajte, saj rastline počasi prehajajo v mirovanje in ne bodo privzemale hranil. Mineralna hranila bodo tako odplaknjena, kar lahko škodi podtalnici. Seveda pa v jeseni posajenim rastlinam ne pozabite dodati hranil prihodnjo pomlad.
Zelo koristno je, da mladim rastlinam dodate še nekaj pripravka z mikoriznimi glivami. Slednje so v naravi prisotne pri več kot 95% rastlinskih vrstah, na vrtovih pa so pogosto skoraj povsem odstotne. Mikorizne glive rastlinam pomagajo pri privzemu mineralov in vode, zaradi česar so takšne rastline odpornejše in bolje uspevajo. Ker je za uspešno inokulacijo z mikoriznimi glivami potreben fizični stik med rastlino in glivo, pripravek dodajte v sadilno jamo neposredno pod koreninsko grudo. Nekatere pripravke lahko tudi suspendirate v vodi in nato s pripravkom zalijete rastline.

3. pravilno zaključite in poskrbite za svoje rastline

Prst okrog posajene rastline je potrebno nekoliko stisniti. Pri grmovnicah in drevesih lahko prst poteptate s čevlji, pri trajnicah pa uporabite prste. Rastlino nato še izdatno zalijte, kar bo dodatno učvrstilo tla okrog rastline in zapolnilo vse morebitne zračne žepe. Po sajenju nam navadno ostane nekaj prsti, ki jo lahko sedaj uporabite za zapolnite prostora okrog rastline, če je substrat preveč posedel.
Tla okrog rastline prekrijte še z zastirko. Slednja naj bo natrošena v sloju debeline okrog 5 cm, kar bo zagotovilo ustrezno vlago mladim koreninam. Za zastirko lahko uporabite lubje, zrel hlevski gnoj ali vrtni kompost. Pole prekomernega odparevanja vode, boste z zastirko zatrli tudi rast plevelov, ki bi tekmovali z mlado rastlino za vodo in hranila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja