S setvijo do prekrasnih rastlin

sejanjeVzgoja rastlin iz semen je verjetno eden izmed najbolj čudovitih dejavnosti na vrtu. Skoraj neverjetno je, da lahko iz nečesa tako majhnega in na prvi pogled preprostega, zraste nekaj ogromnega kot je mogočen hrast. Vse kar je potrebno, je le voda, svetloba, prst in čas. Nekateri ljudje so morda še vedno nekoliko skeptični glede sejanja in raje kupujejo sadike in odrasle rastline, pri čemer je sejanje zelo enostaven način za vzgojo rastlin. Še posebej se obnese pri vzgoji rastlin, ki jih potrebujemo v večjem številu kot so npr. enoletnice. Vse kar potrebujete je le ustrezen pristop.

Izberite ustrezen substrat in posode

Substrat za sejanje

V kolikor ne bomo sejali neposredno na gredo, je izbor ustreznega substrata pomemben dejavnik za uspešno kalitev. Vedno izberite večnamenski substrat ali substrat, ki je označen kot primeren za setev. Substrati za odrasle rastline imajo navadno dodanih preveč hranil in lahko zmanjšajo uspešnost kalitve. V primerjavi z vrtno zemljo je komercialni substrat boljša izbira za setev, saj je slednja je preveč nekonsistentna pri zagotavljanju uspešnosti kalitve – v določenih primerih se lahko izkaže kot odlična izbira, v drugih pa lahko vsebuje preveč škodljivih mikroorganizmov ali ostankov pesticidov, ki povzročijo propad nežnih kalic.
Posejana semena nekoliko prekrijte s substratom ali vermikulitom. Prekrita semena bodo bolje absorbirala vlago in hitreje vzklila. Hkrati pa boste preprečili, da bi veter semena odpihnil ali vnesel nova nezaželena semena od drugod. Pri prekrivanju semen morate samo paziti, da sloj substrata ni predebel, saj določena semena za kalitev potrebujejo svetlobo. Večja semena (npr. boba) lahko prekrijete z 1-2 cm slojem, medtem ko je izredno drobna semena begonij najbolje posejati prav na površino substrata.

Sejalna korita

Sejalna korita so odlična izbira pri vzgoji kalic, saj nam omogočajo, da rastline z večjimi semeni posejemo posamično. S tem se bomo izognili prepletanju korenin in bomo kalice kasneje brez težav prenesli na gredo.
Določena semena bodo bolje kalila, če korita prekrijete s pokrovom ali plastično folijo. Pri tem je koristno, če redno odstranite odvečno vlago, ki se nabere na pokrovu v obliki kapljic. Še posebej pozorni pa bodite na pojav plesni, ki se lahko razvije na pokritih kalicah. Tako je npr. grah in fižol najbolje kaliti odkrit, saj kalice pogosto splesnijo ali zgnijejo, če jih kalimo pokrite.

Poskrbite za nežne kalice

Čeprav bo morda kdo mislil, da bodo vse rastline najbolje kalile na toplem, jih v resnici veliko kali bolje pri nekoliko nižjih temperaturah. Za kalitev prezimno trdnih trajnic kot sta npr. volčji bob (Lupinus) in orlica (Aquilegia), je najbolje izbrati hladen prostor s temperaturo med 10 in 15°C. Pri višjih temperaturah se bodo kalice prezimno trdnih trajnice premalo utrdile in bodo precej bolj dovzetne za glivne okužbe. Nasprotno pa se bo kalitev enoletnic, paradižnika, kumaric in jajčevca bolje obnesla v toplejšem okolju. Lonce oz. korita s semeni slednjih postavite v prostor z 21-26°C.
Kalice moramo seveda tudi redno zalivati. Prvič moramo substrat zaliti že takoj po sejanju. S tem zagotovimo, da se bo substrat usedel okrog semen, zaradi česar bodo semena v boljšem stiku s subtratom in bodo lažje absorbirala vlago. Pri majhnih semenih je najbolje, če substrat namočimo od spodaj – tako, da korito postavimo v vodo. Pri zalivanju od zgoraj bi drobna semena lahko odplavilo ali pa bi se neenakomerno razporedila, kar bi nam kasneje delalo težave. Med samo kalitvijo substrat zalijemo takoj, ko se površina izsuši (navadno postane svetlejša na pogled). Še posebej je zadostna količina vlage pomembna med samo kalitvijo, ko kalica še ni povsem zakoreninjena.
Takoj, ko kalice poženejo prve prave liste, jih je potrebno presaditi v večnamenski substrat. Če smo rastline kalili na gredi (npr. zelenjavo ali enoletnice) pa jih v tem obdobju razredčimo, s čimer omogočimo preostalim rastlinam, da razvijo več listov in kvaliteten koreninskih sistem.

Pritegnite otroke

Sejanje rastlin je rastlin je nekaj preprostega in hkrati navdušujočega, zaradi česar pritegne tudi otroke. Poskusite skupaj z otroci posejati bodoči pridelek fižola ali solate. Za še več zabave pa si lahko omislite labirint iz sončnic ali sladke koruze.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja