Dišeče rastline popestrijo vrt

Dišeče rastline - SivkaZ razvijanjem sodobnih tehnologij se naše dojemanje dogajanja okrog nas preveša vedno bolj k zaznavanju vidnega, kljub temu pa nam ostali čuti še vedno dobro služijo. Med slednjimi je eden izmed najmočnejših voh, ki je nekaj povsem posebnega. Navadno vonjem pripišemo tudi določen pomen oz. nanje podzavestno pripnemo kakšen spomin. Sam ob prijetnem vonju borovcev hitro prikličem spomine na poletne mesece ob morju, ki sem jih preživel v otroštvu. To je prav zanimiva in prijetna posebnost voha, ki je ne deli z ostalimi čuti (morda nekoliko z okusum).
Če želite svoj vrt dodatno popestriti z različnimi vonji je dobro, da spoznate nekaj lastnosti rastlinskih dišav. Rastlinske dišave lahko na grobo združimo v štiri skupine: sladkobne, intenzivne, sveže in trpke.

Sladkobno dišeče rastline

Sladkobne dišave so značilne za rastline iz naših klimatov, ki so dovolj topli, da v pomladnem in poletnem času, omogočijo vonjem razširjanje po vrtu. Te medene dišave izvirajo iz nektarja in služijo privabljanju opraševalcev. Ob toplih dneh se same od sebe dvignejo iz cvetov in zaplavajo med rastlinami. Sladkobno dišeči cvetovi delujejo pomirjajoče, zaradi so še posebej primerni za dele vrta namenjene počitku.
V tej skupini dišav boste našli tako sadne vonjave različnih jagodnic kot tudi nekoliko bolj polne medene vonje španskega bezga (Syringa), kovačnika (Lonicera) in dišečega grahorja (Lathyrus). V isto skupino se prištevajo tudi dišeči cvetovi vijolic in glicinije (Wisteria), ki imajo primešanih tudi nekaj bolj svežih dišav.

Previdno z intenzivnimi vonji

Intenzivne dišave so zelo izrazite in močne, zaradi česar je potrebno rastline s takšnimi dišavami na vrt dodati v manjšem številu. V nasprotnem primeru lahko “preglasijo” preostale rastline ali postanejo celo nekoliko moteče. Intenzivne dišave so značilne za rastline iz toplejših predelov sveta. Preko dneva so temperature navadno dovolj visoke, da vonji zaradi hlapljivosti pobegnejo iz vrta. Nasprotno pa se ob večerih zadržijo v bližini rastlin in privabljajo ponoči aktivne opraševalce.
V tej skupini dišav najdete različne čokoladne vonje rastlin kot sta npr. čokoladna kozmeja (Cosmos atrosanguineus) in čokoladna akebija (Akebia quinata). Nekoliko bolj težki in sladki vonji pa so značilni tudi za jasmin in hijacinte. Kot že rečeno bodo te rastline svoje arome sproščale predvsem v večernem času, zato jih je najbolje posaditi v bližini terase ali drugih prostorov, kjer se boste zadrževali v tem delu dneva.

Sveži vonji poživijo vrt

Med prve vonje, s katerimi pridemo v stik že kot otrok, spadajo sveži vonji rastlin, ki so povezani predvsem s sladkorji v soku rastlin. Iz rastline se sprostijo kadar se jih dotaknemo ali jih porežemo. Pogosto se sladkorjem primešajo še različna eterična olja, ki še povečajo poživljajoč učinek the dišav.
V tej skupini vonjev lahko najdemo značilne predstavnike z vonjem po meti (meta, evkaliptus, mačja meta) in agrumih (monarda, limonska verbena, limona). Prav tako pa mednje prištevamo tudi številnim neprijeten vonj listov paradižnika.

Trpki vonji eteričnih olj

To skupino dišav najdemo pri rastlinah, ki so izredno bogate z eteričnimi olji. Njihovi sokovi so močno nasičeni s sladkorji in eteričnimi olji, ki zmanjšujejo odparevanje vode in ščitijo rastline pred izsušitvijo. V njihovih steblih in lesu se pogosto tvorijo tudi različne smole. Slednje potrebujejo sorazmerno visoke temperature, da sprostijo svojo dišavo, zaradi česar je te rastline najbolje posaditi na sončno mesto.
Med rastlinami s temi vonji najdemo številna zelišča, ki jih uporabljamo v kuhinji kot sta npr. žajbelj (Salvia officinalis) ali materina dušica (Thymus). Mednje pa prištevamo tudi rastline z bolj smolnatimi vonji kot jih najdemo pri rožmarinu (Rosmarinus), pelinu (Artemisia) in iglavcih. Številne med temi rastlinami bodo svoje dišave oddale, če se jih boste dotaknili, zaradi česar jih posadite ob robu poti.

Tudi dišave lahko kombiniramo

Kadar govorimo o kombiniranju rastlin, navadno mislimo na obliko in velikost rastlin ali barvo cvetov. Kljub vsemu pa lahko na dokaj podoben način kombiniramo rastline tudi na podlagi njihovih dišav. Brez problema lahko v kombinacije združite rastline iz iste skupine dišav (npr. mešanica zelišč). Enako uspešno pa lahko kombinirate tudi nekatere rastline iz različnih skupin, ki bodo v kombinaciji delovale še bolje. Poskusite poživiti sladkobne vonje vrtnic z dišavami sivke ali svežimi vonji mačje mete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja