Grmovnice za barvit konec sezone

Grmovnice za jesenČe se vam je lanski jesenski ognjemet barv na vaše vrtu zdel nekoliko bled, je sedaj čas, da razmislite o dopolnitvi zasaditev. Poleg nekaterih trajnic, ki svoj višek dosežejo šele proti koncu sezone, lahko jesenski vrt krasijo tudi številne grmovnice.

Grmovnice z barvitim listjem

Jeseni vrtove, parke in tudi vso ostalo naravo preplavijo topli toni jesenskega listja, ki se številnih variant zelene prebarva v široko paleto rumenih, oranžnih, rdečih in škrlatni tonov. Med zvezdami jesenskih barv najdemo ruj (Cotinus coggygria). Ruj je odlična grmovnica za skoraj vsak vrt, saj ga poleti popestri s svojimi barvitim listje, ki v jeseni na novo zaživi v živahnih rdeče oranžnih barvah. Posadite ga v dobro odcedna tla (pri čemer ne pretiravajte z dodajanjem organske snovi) na sončno rastišče ali v svetlo senco. Odlično popestritev jesenskega vrta si lahko zagotovite tudi z nepozebniki (npr. Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’). Nepozebniki so sicer navadno sajeni zaradi svojih zelo zgodnjih dišečih cvetov, vendar ne moremo spregledati tudi čudovito obarvanih listov v oranžnih ali rumenih tonih, ki jih razstavljajo v jesenskem času.
Poleg zgornjih grmovnic moramo še enkrat omeniti trdolesko, ki jeseni ne požele le živahnih plodov, temveč vrt poživi tudi s svojim barvitim listje. Posadite na vrt krilato trdolesko (Euonymus alatus), ki je srednje visok grm z zanesljivo jesensko barvo. Temno zeleni listi se bodo jeseni prav zažareli v rožnato škrlatnih tonih.

Živahni plodovi

Še pred barvitim jesenskim listjem, številne grmovnice navadno v vrt poživijo s svojimi barvitimi plodovi. Prekrasni plodovi bodo v jeseni dozoreli na številni vrtnicah in šipkih. Za živahne plodove posadite vrtnico Rosa moyasii ‘Geranium’. Sorta ‘Geranium’ je čudovite grmičasta vrtnica s povešavimi poganjki z rdeče oranžnimi šipki. Podobno živahno obarvani plodovi dozorijo tudi na brogoviti (Viburnum opulus). Brogovita je zanimiv grm z belimi cvetovi, ki poživijo grm v začetku sezone, jeseni pa jih nadomestijo svetleči rdeči plodovi. Živahno barvo slednjih dopolni še oranžno rdeče obarvano listje. Poleg botanične vrste z rdečim plodovi pa imate na izbiro tudi sorto ‘Xanthocarpum’, ki bo v jeseni posejana z oranžno rumenimi plodovi. Za manjši vrt pa izberite sorto ‘Compactum’, ki bo zrasla le 1,5 m visoko.

Pozni cvetovi

Čeprav številne grmovnice že zaključujejo sezono s pestro paleto plodov pa nekatere šele začenjajo s cvetenjem. Med slednje spada tudi jesenska vresa (Calluna vulgaris), ki tvori do 60 cm visoke grmičke. Najbolje uspevajo na sončnem rastišču z dobro odcednimi kislimi tlemi. Za prekrasne cvetove in barvo listja posadite sorto ‘Firefly’, ki svoje bakreno obarvane liste pozimi prebarva v oranžno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja