Nepozebnik odišavi zimske dneve

H. x intermedia 'Magic Fire'Nepozebniki so majhen rastlinski rod s tremi predstavniki v Severni Ameriki in po enim predstavnikov na Japonskem in v Kitajski. Iz daljnega Vzhoda izvirata japonski (Hamamelis japonica) in kosmati nepozebnik (H. mollis). Slednjega se pogosto goji kot okrasno rastlino. Obe vzhodni vrsti sta tudi starša priljubljenega križanca H. x intermedia. Dve pogosti sorti tega križanca sta ‘Jelena’ in ‘Diane’, ki sta poimenovani po naši rojakinji Jeleni Kovačič (ženi lastnika arboretuma, kjer sta bili sorti vzgojeni) in njeni hčerki Diani. Sorta ‘Jelena’ je živahen grm s široko rastjo in rumenimi cvetovi, medtem ko je sorta ‘Diane’ rdeče cvetoč nepozebnik.

Nepozebniki ne zrastejo preveliki

Nepozebniki so počasi rastoči listopadni grmi ali (redkeje) manjša drevesa, ki navadno zrastejo 3-8 metrov visoko. Listi so ovalni in široki, jeseni pa se obarvajo v živahne rumen, oranžne in rdeče tone.
Za prvi okras v letu pa poskrbijo zanimivi cvetovi, ki se odprejo že februarja in nam pričarajo prihajajočo pomlad. Cvetovi so lahko bledo do žvepleno rumeni, škrlatno rdeči ali bakreno oranžni in prijetno nadišavljeni (včasih za potrebujejo nekaj toplote, da razvijejo svoj vonj). Sestavljeni so iz štirih trakastih venčnih listov, ki se pri temperaturi pod lediščem zvijejo, nad temperaturo 0°C pa se ponovno razprejo. Pri tem barva cvetov sovpada z jesensko obarvanostjo drevesa.

Težave nepozebnikov

Bolezni in škodljivci navadno niso problem.

Nepozebniki so koristni tudi za nas

Uporabni del te rastline so skorja, mladi poganjki in listi. Pripravki iz skorje se lahko uporabljajo tako notranje kot zunanje. Notranje se predvsem uporablja za lajšanje driske, vnetega črevesja in v primeru notranjih krvavitev. Zunanje pa se predvsem uporablja za spiranje ran in manjših vnetnih ran na koži, ekcemov ter za lajšanje pikov žuželk. Pripravki nepozebnika tudi zmanjšajo krčne žile, saj krepi stene ven hkrati pa preprečuje njihovo pokanje. Poparek listov lahko uporabimo za lajšanje vnetij v ustni votlini in žrelu, za spiranje vnete očesne veznice, za razširjene žile na nogah ter za zaustavljanje krvavitev iz nosu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja