Zimzelene rastline – pomembna struktura vrta

zimzelene rastlineZimzelene rastline so v zimskem delu leta še kako pomembne, saj pomagajo pri ohranjanju strukture na vrtu. Kar zamislite si vrt, ki je zasajen s samimi zelnatimi trajnicami in enoletnicami – pozimi bi postal zapuščena ravnica. Zimzelene rastline na to zimsko puščobo vnesejo barvo in razgibanost. Pri tem imamo na voljo celo paleto oblik in velikosti rastlin. Prvo kaj nam pride na misel ob zimzelenih rastlinah so seveda iglavci, pri čemer se že ti pojavljajo v stebričastih (npr. Juniperus communis ‘Hibernica’), pritlikavih (npr. Thuja occidentalis ‘Robusta Nana’) in plazečih (npr. Juniperus chinensis ‘Pfitzeriana Aurea’) oblikah. Prav tako raznovrstni so tudi odtenki njihovih iglic, saj segajo od modrikaste do rumeno zelene. Poleg iglavcev pa med zimzelenimi rastlinami najdemo tudi številne listavce kot sta npr. lovorikovec (Prunus laurocerasus) in bodika (Ilex aquifolium). Zimzelene rastline pa najdemo tudi med nižjimi trajnicami (npr. bilnicaFestuca glauca).
Poleg »zimske« uporabnosti zimzelenih rastlina lahko le-te s pridom uporabimo tudi pri zakrivanju različnih na pogled neprijetnih stvari kot je npr. lopa za orodje. Uporabne pa so tudi za povečevanje zasebnosti na vrtu, saj za razliko od listopadnih grmovnic in dreves, jeseni ne bodo odvrgle listja in odprla našega vrta tujim pogledom.

Zimzelene rastline na sodobni gredi…

Z nekaj izbranimi zimzelenimi rastlinami, ki rastejo iz grede prekrite z dekorativnim peskom, si lahko ustvarite nekakšno mešanico med japonskim peščenim vrtov s prefinjeno oblikovanimi rastlinami in med sodobno zasaditvijo, kjer je razgibanost zasaditve dosežena z raznolikostjo oblik rastlin in odtenki njihovega listja. Grmičke pušpana (Buxus sempervirens) in tise (Taxus baccata) oblikovane na kroglaste oblike posadite v »otočke«, med katerimi se bo raztezalo nekaj praznega prostora. Za svetlejše odtenke zelene barve posadite še pritlikav klek (Thuja occidentalis ‘Danica’). V kolikor bi želeli nekoliko bolj vertikalno razgibano zasaditev posadite še kakšen stebričasti brin (Juniperus communis ‘Hibernica’) ali pušpan vzgojen na steblo. Zraven okroglastih oblik grmovnic pa se lepo podajo mehki povešavi poganjki perjanke (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’), ki bodo tvorili prekrasen kontrast strogo oblikovanim zimzelenim grmičkom.

…ali s sredozemskim pridihom

Veliko zimzelenih rastlin lahko opazimo tudi med letovanjem ob morju, zato je z njimi zelo enostavno polepšati mediteranski vrt. Za polepšanje obmorskega vrta v ozadje posadite lovor (Laurus nobilis), ki bo poleg okusnih listov tvoril ozadje zasaditve. Obenj posadite nekoliko nižji in bolj čokat lovorikovec. Obe rastlini imate prekrasne temno zelene bleščeče liste, lovorikovec pa bo spomladi zacvetel še z belkastimi in omamno dišečimi cvetovi. V ospredje grede posadite še eno dišavnico – rožmarin, ki ga oblikujete na nizko živo mejo. Rožmarin bo lepo obrobil gredo, hkrati pa bo prekrasno zadišal, ko boste obregnili obenj. V osrednjem delu grede posadite še grmičke sivke (Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’), ki jih kombinirate z bilnico in stebelnimi vrtnicami. Vrtnice bodo dvigovale svoje zelenkaste krošnje polne cvetov nad razgibanimi modrikastimi oblikami sivke in bilnice, ki bosta prevzeli vodilno vlogo, ko bodo vrtnice odcvetele. Najprej bo sivka sredi poletja odprla svoja vijoličasta socvetja, kasneje pa bo gredo s svojimi socvetji okrasila še bilnica.

2 thoughts on “Zimzelene rastline – pomembna struktura vrta

  1. Nekaj grmičkov pušpana je letos postalo čist polnih rumenih listov. Kaj bi lahko blo narobe z njimi?

    hvala za pomoč

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja