Arhiv oznak: nepozebniki

zimski okras vrta

Zimsko veselje – naj bo vaš vrt zanimiv tudi pozimi

Večina ljudi v mesecih med novembrom in aprilom ne pričakuje veliko od svojega vrta, zaradi česar je kakršen koli okras vrta v tem času sprejet z odprtimi rokami.
Večina trajnic prezimi pod zemljo, kar pomeni, da za vzdrževanje strukture vrta potrebujemo rastline, ki ohranijo svoj obliko tudi v zimskem času. Zimzelene rastline so očitna izbira, pri čemer lahko pri nekaterih najdemo poleg zeleno obarvanih listov tudi raznobarvne jagode ali cvetove (npr. Viburnum tinus).
Vertikalna razgibanost vrta je še posebej pomembna v zimskem času, ko je večina gred popolnoma ravnih. Zasadite tudi nekaj visokih iglavcev, ki bodo razgibali vaš vrt v sivih zimskih dneh. Podobno lahko uporabite tudi obeliske.
Poskrbite, da so potke na vrtu pometene in urejene, saj lahko veliko prispevajo k obliki in teksturi vrta. Zanimivo je kako deli vrta, ki jih med sezono skoraj ne opazimo, pozimi postanejo pomembni oblikovalni elementi.

Zimzelene rastline za zimski okras vrta

ledeni kristaliVečina trajnic prezimi pod zemljo, zaradi česar se hitro zgodi, da vrt pozimi izgleda kot dvodimenzionalna puščoba. Pri tem je vse kar manjka samo nekaj, kar bi ga malo razgibalo še v vertikalni smeri. Za razgibanost zimskega vrta lahko uporabimo različne gradbene elemente kot npr. loke ali pergole, lahko pa se zatečemo tudi k ustrezni izbiri rastlin. Med slednjimi so še posebej koristne zimzelene grmovnice, ki svoje liste in s tem tudi obliko, obdržijo tudi pozimi. Zimzelene rastline igrajo tako na zimskem vrtu najpomembnejšo vlogo, saj mu dajejo nujno potrebno strukturo in vertikalno razgibanost.
Navadno so prve podobe zimzelenih rastlin, na katere se spomnimo, ko pomislimo na zimski vrt, oblikovani grmički pušpana in tise. Čeprav jih pogosto povezujemo z veliki grajskimi vrtovi, se krasno podajo tudi na manjše vrtove, kjer jih zlahka vključimo v vse mogoče stile zasaditev. Čudovit dodatek za terase so tudi v velike glinene posode posajene krogle pušpana. Prekrasna zimzelena liste požene tudi facija (Fatsia japonica). Njeni arhitekturni listi so prekrasni tako na vrtu kot tudi v šopkih. Jeseni se jim pridružijo se kroglasta socvetja majhnih kremastih cvetov, ki nekoliko spominjajo na cvetove bršljana.
Poleg privlačnih listov, ki jih pogosto okrasi še slana pa lahko pri nekaterih zimzelenih rastlinah najdemo tudi raznobarvne jagode ali cvetove. Nenavadno pri tem je, da jih v sezoni pogosto skoraj ne opazimo, pozimi pa iste rastline zablestijo. Med sezono bi kaj lahko spregledali oljkovec (Eleagnus x ebbingei), medtem ko se pozimi ne morejo prenaužiti njegovih prijetnih dišav. Pri tem dišeči cvetovi oljkovca niso edini, ki jih lahko dodate na vaš vrt. Namesto oljkovca lahko posadite tudi nepozebnik (Hamamelis), farerovo brogovito (Viburnum farreri) ali dišeči kovačnik (Lonicera fragrantissima), ki bodo prav tako razširjale svoje vonjave po vašem zimskem vrtu. Dišeče grmovnice posadite blizu vhodov in glavnih vrtnih poti, kar vam bo dalo veliko priložnosti, da uživate v njihovih dišavah.
Pri večini rastlin, ki cvetijo pozimi, najdete cvetove, ki so nekoliko manjši od cvetov njihovih poletnih sorodnikov. Nikakor pa zimskim cvetovom ne manjka živahnih barv. Cvetovi zimskega jasmina (Jasminum nudiflorum) so npr. obarvani živo rumeno in pričarajo pomladno sonce tudi sredi zimske sivine. Jasmin posadite ob klop ali zid, na katerega bo naslanjal svoje povešave poganjke.
Na manjših vrtovih posadite grmičke skimije (Skimmia japonica). Poskusite s sorto ‘Rubella’, ki ne bo pognala rdečkastih plodov (gre za moško rastlino), temveč bo nad svojimi zimzelenimi listi odprla piramidasta socvetja polna majhnih rožnatih cvetov. Za rdeče jagode, posadite žensko rastlino kot sta sorti ‘Nymans’ in ‘Wakehurst White’.
V kolikor si zaželite pozimi cvetoče vzpenjavke, je prava izbira srobot Clematis cirrhosa var. purpurascens ‘Freckles’. Gre za prekrasen zimzelen srobot, ki bo zacvetel s čašastimi 2-3 cm velikimi kremastimi cvetovi, posejanimi z rožnatimi pegami.

Listopadne grmovnice za zimski okras

Poleg različnih zimzelenih rastlin, ki krasijo zimski vrt, najdemo še celo vrsto listopadnih grmovnic, ki popestrijo vrt s svojimi barvitimi stebli. Robida Rubus cockburnianua ‘Goldenvale’ bo pozimi polepšala grede s svojimi belkastimi stebli, medtem ko različne vrste drenov poženejo stebla v rumeni, oranžno-rumeni, rdeči, koralno rdeči ali celo škrlatno-črni barvi. Prekrasna je tudi bela vrba (Salix alba ‘Chermesina’), ki bo kljub imenu pognala koralno rdečkasta stebla. Dodatno lahko barvita stebla teh grmovnic poudarite s tem, da jih zasadite pred barvito steno ali pa med stebla postavite luči, ki jih bodo osvetljevala ob dolgih zimskih nočeh.
Tabela grmovnic z obarvanimi stebli:

Barva stebel
Rdeča Koralno rdeča Rumena Modrikasta Bela
Cornus alba ‘Elengatissima’ Salix alba ‘Chermesina’ C. sericea ‘Silver and Gold’ S. irroata Betula jaquemontii
C. alba ‘Siberica’ Prunus maackii S. matdudana ‘Golden Curls’ S. purpurea ‘Nana’ Rubus cockburnianua
C. alba ‘Argenteo-marginata’ C. sanguineus ‘Midwinter Fire’ S. daphnoides Rubus thibetanus
C. alba ‘Gouchalti’ C. sanguineus ‘Winter Beauty’ S. melanostachys
C. sericea Acer griseum
C. sericea ‘Cardinal’
C. sericeae ‘Isantii’
Rosa sericea pteracantha
S. matsudana ‘Scarlet Curls’
S. alba ‘Britzensis’
S. chanomeloides
Grmovnice za jesen

Grmovnice za barvit konec sezone

Grmovnice za jesenČe se vam je lanski jesenski ognjemet barv na vaše vrtu zdel nekoliko bled, je sedaj čas, da razmislite o dopolnitvi zasaditev. Poleg nekaterih trajnic, ki svoj višek dosežejo šele proti koncu sezone, lahko jesenski vrt krasijo tudi številne grmovnice.

Grmovnice z barvitim listjem

Jeseni vrtove, parke in tudi vso ostalo naravo preplavijo topli toni jesenskega listja, ki se številnih variant zelene prebarva v široko paleto rumenih, oranžnih, rdečih in škrlatni tonov. Med zvezdami jesenskih barv najdemo ruj (Cotinus coggygria). Ruj je odlična grmovnica za skoraj vsak vrt, saj ga poleti popestri s svojimi barvitim listje, ki v jeseni na novo zaživi v živahnih rdeče oranžnih barvah. Posadite ga v dobro odcedna tla (pri čemer ne pretiravajte z dodajanjem organske snovi) na sončno rastišče ali v svetlo senco. Odlično popestritev jesenskega vrta si lahko zagotovite tudi z nepozebniki (npr. Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’). Nepozebniki so sicer navadno sajeni zaradi svojih zelo zgodnjih dišečih cvetov, vendar ne moremo spregledati tudi čudovito obarvanih listov v oranžnih ali rumenih tonih, ki jih razstavljajo v jesenskem času.
Poleg zgornjih grmovnic moramo še enkrat omeniti trdolesko, ki jeseni ne požele le živahnih plodov, temveč vrt poživi tudi s svojim barvitim listje. Posadite na vrt krilato trdolesko (Euonymus alatus), ki je srednje visok grm z zanesljivo jesensko barvo. Temno zeleni listi se bodo jeseni prav zažareli v rožnato škrlatnih tonih.

Živahni plodovi

Še pred barvitim jesenskim listjem, številne grmovnice navadno v vrt poživijo s svojimi barvitimi plodovi. Prekrasni plodovi bodo v jeseni dozoreli na številni vrtnicah in šipkih. Za živahne plodove posadite vrtnico Rosa moyasii ‘Geranium’. Sorta ‘Geranium’ je čudovite grmičasta vrtnica s povešavimi poganjki z rdeče oranžnimi šipki. Podobno živahno obarvani plodovi dozorijo tudi na brogoviti (Viburnum opulus). Brogovita je zanimiv grm z belimi cvetovi, ki poživijo grm v začetku sezone, jeseni pa jih nadomestijo svetleči rdeči plodovi. Živahno barvo slednjih dopolni še oranžno rdeče obarvano listje. Poleg botanične vrste z rdečim plodovi pa imate na izbiro tudi sorto ‘Xanthocarpum’, ki bo v jeseni posejana z oranžno rumenimi plodovi. Za manjši vrt pa izberite sorto ‘Compactum’, ki bo zrasla le 1,5 m visoko.

Pozni cvetovi

Čeprav številne grmovnice že zaključujejo sezono s pestro paleto plodov pa nekatere šele začenjajo s cvetenjem. Med slednje spada tudi jesenska vresa (Calluna vulgaris), ki tvori do 60 cm visoke grmičke. Najbolje uspevajo na sončnem rastišču z dobro odcednimi kislimi tlemi. Za prekrasne cvetove in barvo listja posadite sorto ‘Firefly’, ki svoje bakreno obarvane liste pozimi prebarva v oranžno.