Arhiv oznak: jesen

Astre

Astre – zvezde jesenskih gred

AstreVsako leto astre zacvetijo na pozno jesenskem vrtu in napovejo hladnejše dneve in konec vrtnarske sezone. Čeprav je okrasni vrt jeseni navadno že mimo svojega vrhunca pa mu živahni cvetovi aster vlijejo novega življenja. Med astrami, ki jih prištevamo med Nebinovke, najdemo predstavnike iz številnih kotičkov sveta. Če smo zelo striktni so bili sicer številni severnoameriški predstavniki prestavljeni v svoje rodove – npr. Aster novae-angliae je sedaj Sympyotrichum novae-angliae, vendar bo potrebnih še kar nekaj let, da se bodo imena prijela tudi v vrtnarijah in med ljubitelji teh prekrasnih rastlin tako, da jih za enkrat lahko še vedno smatramo za astre.
Za ljubitelje večjih in izstopajočih rastlin so odlična izbira predstavniki že omenjene vrste A. novae-angliae, ki požene tudi do ramen visoka stebla polna bleščečih cvetov. Tako lahko sorta ‘Purple Cloud’ doseže kar 1,8 m višine in potrebuje tudi ustrezno podporo. Evropske in azijske astre so nekoliko drugačne in zrastejo v bolj uravnotežene grmičke posute z živahnimi cvetovi. Med njimi je verjetno najbolj znan križanec A. x frikartii ‘Moench’, ki ga je v Švici s križanjem evropske vrste A. amellus in himalajske astre A. thomsonii vzgojil Karl Frikart. Poleg omenjenega je vzgojil še dve drugi sorti, vse pa je poimenoval po treh znanih švicarskih vrhovih – Moench, Eiger in Jungfrau. Čeprav sta tudi obe drugi sorti odlični astri pa je ‘Moench’ pravilna izbira, če imate na vrtu prostora za eno samo astro.

Kako poskrbimo za astre

Za najboljše uspevanje potrebuje sončno ali delno senčno rastišče in dobro odcedna tla.
Astre posadimo z 45 cm razmiki. Vsaki 2-3 leti je potrebno odrasle rastline razdeliti. To je najbolje storiti spomladi ali jeseni po zaključenem cvetenju. Poleti rastline pinciramo, da dosežemo gostejšo in bolj košato rast. Pincirati jih moramo še pred sredino julija, saj lahko v nasprotnem primeru dosežemo celo nasprotni učinek in zmanjšamo število cvetov.

Kombiniranje aster

Astre je zelo enostavno kombinirati z drugimi pozno cvetočimi trajnicami. Odlične pa so v kombinacijah z okrasnih travami kot sta npr. vrsti Calamagrostis in Molinia.

Namnožite si svoje najljubše sorte

AstreAstre lahko enostavno razmnožujejo z deljenjem obstoječih rastlin. Enako kot pri vseh pozno cvetočih trajnicah, moramo tudi pri astrah počakati na pomlad, preden se lahko lotimo delitve rastlin. Pri astrah, ki zrastejo v goste skupke rastlin kot je npr. ‘Little Carlow’, je najbolje izkopati celotno rastlino. Korenine previdno speremo, da odstranimo odvečno zemljo. Grmiček nato z rokami oz. pri močneje zraslih rastlinah z ostrim nožem, razdelimo na manjše skupke. Starejši oleseneli osrednji del rastline zavržemo. Na novo razdeljene rastline posadite z nekaj vmesenega prostora (vsaj 20 cm narazen). Ne pozabite v sadilno jamo dodati tudi nekaj kvalitetnega komposta. Pred sajenjem preverite še, da korenine niso predolge. Predolge korenine se bodo v sadilni jami zavihale nazaj navzgor, zato jih raje po potrebi nekoliko prikrajšajte.
Drug način za razmnoževanje aster je s pomočjo stebelnih potaknjencev. Čeprav ob stebelnih potaknjencih navadno pomislimo na grmičevje, lahko z enakim načinom namnožimo tudi marsikatero zelnato trajnico. Nežno iz glavnega poganjka ostranite približno 10 cm dolg stranski poganjek. Z ostrim nožem prirežite konico poganjka in ga po potrebi skrajšajte. Odstranite tudi nekaj nižje ležečih listov, ki bodo v loncu pod nivojem substrata in lahko zgnijejo. Poganjke potaknite v dobro odceden substrat.

Grmovnice za jesen

Grmovnice za barvit konec sezone

Grmovnice za jesenČe se vam je lanski jesenski ognjemet barv na vaše vrtu zdel nekoliko bled, je sedaj čas, da razmislite o dopolnitvi zasaditev. Poleg nekaterih trajnic, ki svoj višek dosežejo šele proti koncu sezone, lahko jesenski vrt krasijo tudi številne grmovnice.

Grmovnice z barvitim listjem

Jeseni vrtove, parke in tudi vso ostalo naravo preplavijo topli toni jesenskega listja, ki se številnih variant zelene prebarva v široko paleto rumenih, oranžnih, rdečih in škrlatni tonov. Med zvezdami jesenskih barv najdemo ruj (Cotinus coggygria). Ruj je odlična grmovnica za skoraj vsak vrt, saj ga poleti popestri s svojimi barvitim listje, ki v jeseni na novo zaživi v živahnih rdeče oranžnih barvah. Posadite ga v dobro odcedna tla (pri čemer ne pretiravajte z dodajanjem organske snovi) na sončno rastišče ali v svetlo senco. Odlično popestritev jesenskega vrta si lahko zagotovite tudi z nepozebniki (npr. Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’). Nepozebniki so sicer navadno sajeni zaradi svojih zelo zgodnjih dišečih cvetov, vendar ne moremo spregledati tudi čudovito obarvanih listov v oranžnih ali rumenih tonih, ki jih razstavljajo v jesenskem času.
Poleg zgornjih grmovnic moramo še enkrat omeniti trdolesko, ki jeseni ne požele le živahnih plodov, temveč vrt poživi tudi s svojim barvitim listje. Posadite na vrt krilato trdolesko (Euonymus alatus), ki je srednje visok grm z zanesljivo jesensko barvo. Temno zeleni listi se bodo jeseni prav zažareli v rožnato škrlatnih tonih.

Živahni plodovi

Še pred barvitim jesenskim listjem, številne grmovnice navadno v vrt poživijo s svojimi barvitimi plodovi. Prekrasni plodovi bodo v jeseni dozoreli na številni vrtnicah in šipkih. Za živahne plodove posadite vrtnico Rosa moyasii ‘Geranium’. Sorta ‘Geranium’ je čudovite grmičasta vrtnica s povešavimi poganjki z rdeče oranžnimi šipki. Podobno živahno obarvani plodovi dozorijo tudi na brogoviti (Viburnum opulus). Brogovita je zanimiv grm z belimi cvetovi, ki poživijo grm v začetku sezone, jeseni pa jih nadomestijo svetleči rdeči plodovi. Živahno barvo slednjih dopolni še oranžno rdeče obarvano listje. Poleg botanične vrste z rdečim plodovi pa imate na izbiro tudi sorto ‘Xanthocarpum’, ki bo v jeseni posejana z oranžno rumenimi plodovi. Za manjši vrt pa izberite sorto ‘Compactum’, ki bo zrasla le 1,5 m visoko.

Pozni cvetovi

Čeprav številne grmovnice že zaključujejo sezono s pestro paleto plodov pa nekatere šele začenjajo s cvetenjem. Med slednje spada tudi jesenska vresa (Calluna vulgaris), ki tvori do 60 cm visoke grmičke. Najbolje uspevajo na sončnem rastišču z dobro odcednimi kislimi tlemi. Za prekrasne cvetove in barvo listja posadite sorto ‘Firefly’, ki svoje bakreno obarvane liste pozimi prebarva v oranžno.