Kako lahko brogovite polepšajo vaš vrt

brogovitaPredstavniki tega rodu so celoleten okras vrta, saj posamezne vrste cvetijo v različnih obdobjih. Izbiramo pa lahko tudi med listopadnimi in zimzelenimi predstavniki.

Poskrbite za svojo brogovito

Večina vrst bo dobro uspevala na vlažnih tleh, bogatih z organsko snovjo. Najljubša so jim rahlo kisla tla (pH 5,5-6,5). Odrasli grmi potrebujejo le malo nege. Višino in širino kontroliramo s selektivnim obrezovanjem zgodaj spomladi.

Vsestranske brogovite

Pri vseh vrstah in sortah najdemo kremno bele cvetove z različnimi odtenki od bele do rožnate barve. Socvetja navadno poženejo na koncih vej in so lahko ploščata, okrogla ali konična. Podobno kot cvetovi so privlačni tudi plodovi. Navadno so obarvani živo rdeče in so pogosta hrana ptic.
Podobno pri cvetovih lahko tudi pri listih najdemo zelo različne oblike, teksture in barve. V jeseni se listi obarvajo rdeče ali škrlatno in so dodaten okras vrta.

Navadna brogovita

Navadna brogovita (V. opulus) je prekrasen grm, ki zraste do 3 m višine. Dobijo pa se tudi pritlikave sorte, ki zrastejo vsega le 1 m visoko.
Navadna brogovita zacveti z okroglimi socvetji polnimi belih cvetov. Poleg cvetov grm popestrijo tudi bleščeči prosojni plodovi in barvito jesensko listje.

Zgubana brogovita

Zgubana brogovita (V. plicatum) zacveti s socvetji, kjer osrednje cvetove brez cvetnega odevala, obdajajo cvetovi bele barve. Pri japonski snežni kepi (V. plicatum plicatum) pa cvetovi spominjajo na snežene krogle, od koder je dobila tudi svoje ime. Cvetove nadomestijo rdeči plodovi. Zraste do 2 m visoko. Listje se v jeseni obarve rdečkasto.

Nagubanolistna brogovita

Nagubanolistna brogovita (V. rhytidophyllum) je zimzeleni 5-7 m visok grm Ime je dobila po privlačno nagubanih zimzelenih listih. Naguban videz jim dajejo globoko vtisnjene listne žile. Poleg belih cvetov so na rastlini zanimivi tudi plodovi, ki so sprva rdeče, kasneje pa črne barve.
Nagubanolistna brogovita dobro prenese različna tla, vendar najbolje uspeva na globokih tleh z veliko organske snovi. Prenese tudi veliko sence, zaradi česar jo lahko posadimo pod večja drevesa in v bližino stavb.

Bodnantska brogovita

Bodnantska brogovita (V. x bodnantense) cveti za razliko od prejšnjih brogovit z nežno rožnato obarvanimi cvetovi, ki se ob milih zimah odprejo že januarja. Cvetovi so tudi prijetno odišavljeni. Zraste v 2,5 m visok grm.

Bolezni brogovit

Nekatere vrste (npr. V. opulus) so občutljive na napad listnih uši. Brogovite so občutljive tudi na listno pegavost, ki se pojavi v obliki sivo-zelenih vodnatih pik na listih in mladih poganjkih. Kasneje se lahko pike zlijejo v nepravilno oblikovana rjava področja. Pri brogovitah, ki rastejo na sečnih legah se lahko pojavi tudi pepelasta plesen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja