Arhiv oznak: plodovi

Grmovnice za jesen

Grmovnice za barvit konec sezone

Grmovnice za jesenČe se vam je lanski jesenski ognjemet barv na vaše vrtu zdel nekoliko bled, je sedaj čas, da razmislite o dopolnitvi zasaditev. Poleg nekaterih trajnic, ki svoj višek dosežejo šele proti koncu sezone, lahko jesenski vrt krasijo tudi številne grmovnice.

Grmovnice z barvitim listjem

Jeseni vrtove, parke in tudi vso ostalo naravo preplavijo topli toni jesenskega listja, ki se številnih variant zelene prebarva v široko paleto rumenih, oranžnih, rdečih in škrlatni tonov. Med zvezdami jesenskih barv najdemo ruj (Cotinus coggygria). Ruj je odlična grmovnica za skoraj vsak vrt, saj ga poleti popestri s svojimi barvitim listje, ki v jeseni na novo zaživi v živahnih rdeče oranžnih barvah. Posadite ga v dobro odcedna tla (pri čemer ne pretiravajte z dodajanjem organske snovi) na sončno rastišče ali v svetlo senco. Odlično popestritev jesenskega vrta si lahko zagotovite tudi z nepozebniki (npr. Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’). Nepozebniki so sicer navadno sajeni zaradi svojih zelo zgodnjih dišečih cvetov, vendar ne moremo spregledati tudi čudovito obarvanih listov v oranžnih ali rumenih tonih, ki jih razstavljajo v jesenskem času.
Poleg zgornjih grmovnic moramo še enkrat omeniti trdolesko, ki jeseni ne požele le živahnih plodov, temveč vrt poživi tudi s svojim barvitim listje. Posadite na vrt krilato trdolesko (Euonymus alatus), ki je srednje visok grm z zanesljivo jesensko barvo. Temno zeleni listi se bodo jeseni prav zažareli v rožnato škrlatnih tonih.

Živahni plodovi

Še pred barvitim jesenskim listjem, številne grmovnice navadno v vrt poživijo s svojimi barvitimi plodovi. Prekrasni plodovi bodo v jeseni dozoreli na številni vrtnicah in šipkih. Za živahne plodove posadite vrtnico Rosa moyasii ‘Geranium’. Sorta ‘Geranium’ je čudovite grmičasta vrtnica s povešavimi poganjki z rdeče oranžnimi šipki. Podobno živahno obarvani plodovi dozorijo tudi na brogoviti (Viburnum opulus). Brogovita je zanimiv grm z belimi cvetovi, ki poživijo grm v začetku sezone, jeseni pa jih nadomestijo svetleči rdeči plodovi. Živahno barvo slednjih dopolni še oranžno rdeče obarvano listje. Poleg botanične vrste z rdečim plodovi pa imate na izbiro tudi sorto ‘Xanthocarpum’, ki bo v jeseni posejana z oranžno rumenimi plodovi. Za manjši vrt pa izberite sorto ‘Compactum’, ki bo zrasla le 1,5 m visoko.

Pozni cvetovi

Čeprav številne grmovnice že zaključujejo sezono s pestro paleto plodov pa nekatere šele začenjajo s cvetenjem. Med slednje spada tudi jesenska vresa (Calluna vulgaris), ki tvori do 60 cm visoke grmičke. Najbolje uspevajo na sončnem rastišču z dobro odcednimi kislimi tlemi. Za prekrasne cvetove in barvo listja posadite sorto ‘Firefly’, ki svoje bakreno obarvane liste pozimi prebarva v oranžno.

Kako lahko brogovite polepšajo vaš vrt

brogovitaPredstavniki tega rodu so celoleten okras vrta, saj posamezne vrste cvetijo v različnih obdobjih. Izbiramo pa lahko tudi med listopadnimi in zimzelenimi predstavniki.

Poskrbite za svojo brogovito

Večina vrst bo dobro uspevala na vlažnih tleh, bogatih z organsko snovjo. Najljubša so jim rahlo kisla tla (pH 5,5-6,5). Odrasli grmi potrebujejo le malo nege. Višino in širino kontroliramo s selektivnim obrezovanjem zgodaj spomladi.

Vsestranske brogovite

Pri vseh vrstah in sortah najdemo kremno bele cvetove z različnimi odtenki od bele do rožnate barve. Socvetja navadno poženejo na koncih vej in so lahko ploščata, okrogla ali konična. Podobno kot cvetovi so privlačni tudi plodovi. Navadno so obarvani živo rdeče in so pogosta hrana ptic.
Podobno pri cvetovih lahko tudi pri listih najdemo zelo različne oblike, teksture in barve. V jeseni se listi obarvajo rdeče ali škrlatno in so dodaten okras vrta.

Navadna brogovita

Navadna brogovita (V. opulus) je prekrasen grm, ki zraste do 3 m višine. Dobijo pa se tudi pritlikave sorte, ki zrastejo vsega le 1 m visoko.
Navadna brogovita zacveti z okroglimi socvetji polnimi belih cvetov. Poleg cvetov grm popestrijo tudi bleščeči prosojni plodovi in barvito jesensko listje.

Zgubana brogovita

Zgubana brogovita (V. plicatum) zacveti s socvetji, kjer osrednje cvetove brez cvetnega odevala, obdajajo cvetovi bele barve. Pri japonski snežni kepi (V. plicatum plicatum) pa cvetovi spominjajo na snežene krogle, od koder je dobila tudi svoje ime. Cvetove nadomestijo rdeči plodovi. Zraste do 2 m visoko. Listje se v jeseni obarve rdečkasto.

Nagubanolistna brogovita

Nagubanolistna brogovita (V. rhytidophyllum) je zimzeleni 5-7 m visok grm Ime je dobila po privlačno nagubanih zimzelenih listih. Naguban videz jim dajejo globoko vtisnjene listne žile. Poleg belih cvetov so na rastlini zanimivi tudi plodovi, ki so sprva rdeče, kasneje pa črne barve.
Nagubanolistna brogovita dobro prenese različna tla, vendar najbolje uspeva na globokih tleh z veliko organske snovi. Prenese tudi veliko sence, zaradi česar jo lahko posadimo pod večja drevesa in v bližino stavb.

Bodnantska brogovita

Bodnantska brogovita (V. x bodnantense) cveti za razliko od prejšnjih brogovit z nežno rožnato obarvanimi cvetovi, ki se ob milih zimah odprejo že januarja. Cvetovi so tudi prijetno odišavljeni. Zraste v 2,5 m visok grm.

Bolezni brogovit

Nekatere vrste (npr. V. opulus) so občutljive na napad listnih uši. Brogovite so občutljive tudi na listno pegavost, ki se pojavi v obliki sivo-zelenih vodnatih pik na listih in mladih poganjkih. Kasneje se lahko pike zlijejo v nepravilno oblikovana rjava področja. Pri brogovitah, ki rastejo na sečnih legah se lahko pojavi tudi pepelasta plesen.