Bolezni vrtnic preverite kako jih prepoznamo

Začetek pomladi je dober čas, da razmislimo o boleznih vrtnic. Kmalu bodo rastline začele novo sezono, kar bo prineslo tudi različne povzročitelje bolezni. Dobro je, če lahko hitro prepoznamo simptome in ustrezno ukrepamo. Zbrali smo nekaj najpogostejših bolezni vrtnic.

Virusne bolezni vrtnic

bolezni vrtnic - virus mozaika

Mozaičnost vrtnic povzroča virus, ki je razširjen po vsem svetu. Simptomi se lahko razlikujejo, vendar so vedno opazna polja rumene in zelene barve na listih obolelih rastlin. Cvetovi lahko postanejo marogasti. Bolezen poslabša estetski videz rastlin in povzroči povečano občutljivost na mraz. Do zdaj še niso našli nobenega dokaza, da ta virus prenašajo žuželke, kar pomeni, da se prenaša s podlagami, na katere so cepljene vrtnice.
Edini način kontrole je odstranitev obolelih rastlin.

Glivne bolezni vrtnic

Pepelasta plesen

Bolezni vrtnic - pepelasta plesen

Pepelasta plesen Sphaerotheca pannosa in druge vrste tvorijo na zgornjih in spodnjih straneh okuženih listov bele prevleke. Gliva S. pannosa napada le vrtnice, medtem ko imajo druge vrste več različnih gostiteljev. Ob močnem napadu pepelaste plesni pride do zavrtja rasti in odpadanja obolelih listov. Najprej so napadeni mladih poganjkih, ki se po okužbi več ne razvijajo normalno. V primeru, da so okuženi tudi cvetni popki, le-ti odpadejo.
Najugodnejše razmere za razvoj pepelaste plesni so pri dnevnih temperaturah okrog 25°C in 40-70% zračni vlažnosti.
Za preprečevanje razširjanja pepelastih plesni je najbolje uporabljati odporne sorte vrtnic. Ob koncu sezone moramo odstraniti in uničiti obolele dele rastlin in listje. Uporabljamo pa lahko tudi različne sistemske fungicide. Veliko pa naredimo že, če rastline ustrezno zalivamo v sušnem obdobju, zmanjšamo izsuševanje tal z zastirko, izvajamo pravilni rez (dobro kroženje zraka in manjše zastajanje vlage na listih) ter pravilno gnojimo (ne preveč dušika).

Rje

Bolezni vrtnic - rje

Rje se pojavijo najprej na spodnji strani listov in drugih delov rastlin v obliki oranžnih mehurčkov. Z njihovim razvojem postanejo opazne tudi na zgornji strani listov kot oranžno-rjave pike.
Na vrtnicah lahko najdemo devet različnih vrst rji, ki pripadajo rodu Phragmidium. Za razvoj so najugodnejše temperature med 18 in 20°C ter večurna vlaga na listih. Rastline so različno odporne na napade rje in ni nič presenetljivega če le nekatere vrtnice zbolijo, druge pa ne. Za preprečevanje razširjanja rji uporabljamo odporne sorte. Redno obrezujemo vrtnice, da omogočimo dobro prezračenost notranjosti rastline in s tem preprečimo zadrževanje vlage. Odstranjujemo vse obolele dele. Uporabimo pa lahko tudi fungicide na osnovi tebukonazola, miklobutanila in tritikonazola.

Siva plesen

Bolezni vrtnic - siva plesen

Sivo plesen vrtnic povzroča gliva iz rodu Botrytis. Večinoma prizadene le čajevke. Gliva napada liste in stebla, preprečuje odpiranje cvetov in povzroča rjavenje in odpadanje cvetnih listov. Ob podrobnejši pregledu listov in cvetov lahko pri obolelih rastlinah opazimo sivkasto razrast. Hladnejše temperature, vlaga in oslabljene rastline so pogoji, pri katerih prihaja do okužb, zato je še posebej pomembno, da dobro poskrbite za svoje rastline rastline s pravilnim obrezovanje, zalivanje in gnojenjem.
Obolel oz. odmrl material iz rastline, ki kažejo znake okužbe s sivo plesnijo, v jeseni odstranite in uničite.

Črna pegavost

Bolezni vrtnic - črna pegavost

To bolezen vrtnic povzroča gliva Diplocarpon rosae. Za to bolezen so značilni skoraj pravilni črni krogi z resastim robom, ki se razvijejo na listih. Velikost teh peg lahko niha od nekaj mm do 1,5 cm ali več. Okoliško tkivo se obarva rumeno.
Najpogosteje se pojavlja ob vlažnem vremenu pri temperaturah okrog 20°C. Zelo močna okužba lahko povzroči odpadanje listov.
Za zatiranje bolezni lahko uporabljate škropiva z miklobutnilom, tebukonazolom in tritikonazolom. Pri tem je koristno, če izmenično uporabljate škropiva z različno aktivno snovjo.
Pojavljanje bolezni pa boste zmanjšali tudi z ustrezno oskrbo vaših vrtnic.

6 thoughts on “Bolezni vrtnic preverite kako jih prepoznamo

 1. Kalina in luknjice na listih
  Pozno poleti in jeseni se mi je na živi meji pojavila luknjičavost listov. Najprej so se pojavile rjave pikice, na področju le teh pa kasneje luknjice. Listi so se povsem posušili in preluknjani odpadli. V živi meji je bilo tako področij (po cca 2 m)povsem brez listov. Spomladi se je kalina opomogla, jeseni pa se je zgodba ponovila. Mi lahko glede tega kaj svetujete.
  l.p.
  Aleš

  1. Načeloma je brez fotografij težko postaviti natančno diagnozo, vendar bi po opisanem lahko šlo za glivno bolezen, ki jo povzročajo glive iz skupine Cercospora in sorodstvo. Najprej se pojavijo rjavkaste pege, ki kasneje odpadejo, pri večji prizadetosti pa odpace tudi cel list. Priporočal bi škropljenje z ustreznim fungicidom in po potrebi rez, s katerim bi se izboljšalo prezračenost krošnje.

 2. Pozdravljeni, vrtnico sem kupila pred kaksnim mesecem in je se nisem presadila. Sedaj pa opažam, da rumenijo listi. Ze v rastlinjaku sem opazila, da so risti rumeni in vprasala prodajalca. Rekel je, da zato ker je bilo aprila se hladnejse vreme. Sedaj pa je rumenih listov vedno vec. Kaj lahko naredim?

  1. Pozdravljeni, če listi rumenijo po celotni rastlini (lahko tudi samo spodaj ali zgoraj), je verjetno kakšen stres zaradi pomanjkanja hranil ali vode. Če pa listi rumenijo brez nekega vzorca, je možna tudi prisotnost patogenov ali škodljivcev. Vsekakor bi priporočal, da jo presadite na gredo, da bo imela več prostora za rast korenin, jo pognojite in ustrezno zalivate. Dodatno bi priporočal, da jo tudi podrobno preverite za prisotnost patogenov ali škodljivcev in potem ustrezno ukrepate z zaščito. Lep pozdrav Matevž

 3. Dober dan
  Pred blokem imamo 17 let staro,po slikah sodec Podkrovno vrtnico,Neoon Ima cvetove,majhne nezno roza barve.Nihce ni skrbeu zanjo,nikoli ni bila obrezana,niti zalita.Kljub temu je visoja cc1m in siroka cc 4m.
  V augustu so se pojavili na listih crni fleki,v velikosti nekaj 2-5 mm,potem so se j naredile luknjica in list kot preresetan ,rumen in odmira.
  Ker je v blizini plocnika kjer so spricali z Rondomem za pkevel,me zanima vase mnenje.Je mozno da so poskodovane korenine? Bi pomagalo strizenje?
  Veliko je suhih odrastkov rjavih,najdejo pa se tudi zelene veje,vendar se tudi teh ze loteva zgoraj opisana tezava.
  Hvala za odgovor
  Veronika Loncaric

  1. Pozdravljeni, brez kakšnih fotografij težko rečem. Če se simptomi pojavljajo postopoma in naključno po različnih listih, bi rekel, da gre za okužbo. V kolikor pa bolj enakomerno, bi lahko bilo tudi posledica škropljenja. V vsakem primeru bi bilo dobro odstraniti poškodovane poganjke in rastlino pognojiti, da bo lahko pognala nove poganjke in korenine. Lep pozdrav Matevž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja