domov google+ e-mail

Na vrh

Načrtovanje gred

 

S pazljivim načrtovanjem lahko dosežemo cvetoč in urejen vrt skozi celo leto. S kombiniranjem zelnatih trajnic, enoletnic in čebulnic lahko ustvarite neskončno število kombinacij barv, cvetov in listja.

Najlažje boste vašim idejam in izvedbi na vrtu sledili, če boste izrisali zasaditveni načrt. Na njem si lahko označite posamezne rastline, njihovo barvo, velikost in čas cvetenja. Tako boste hitro opazili potencialne pomanjkljivosti v vaših zamislih. V načrt pa si lahko zabeležite tudi vse ideje za naslednje leto.

V načrtu si na hitro skicirajte obliko vrta in položaj gred, nato pa približno zabeležite položaje posajenih rastlin. V koliko vam je lažje lahko uporabite različne liste za različne letne časa ali mesece v letu, da še boljše ponazorite spreminjanje grede skozi sezono.

Pet zlatih pravil

Z načrtom se lahko lotite ustvarjanja zasaditev. Pri tem vam lahko pride prav nekaj preprostih pravil:

  1. Bodite hrabri in posadite vedno več rastlin posamezne vrste.
  2. V majhnih vrtovih se raje osredotočite na posamezno sezono ali morda dve obdobji, v katerih bo vaš vrt resnično zažarel namesto, da poskušate doseči bujno cvetje skozi celotno sezono.
  3. Začnite s preprosto barvno paleto in nato dodajajte barve.
  4. Izberite rastline, ki cvetijo dolgo časa in imajo še kakšne druge lastnosti, ki pritegnejo poglede kot npr. barvno listje ali zanimive plodove.
  5. Posadite različno visoke rastline v sprenji del grede. Ponekod naj v sprednjih vrstah cvetijo nizke, drugod pa naj se bohotijo visoke trajnice.

Nekaj idej

Pa še nekaj preprostih idej:

Pomlad

Kaj lepše pričara občutek pomladi kot spomladanske čebulnice? Najlepše je to, da jih lahko posadite tudi v vrtove, za katere se vam zdi, da so že povem zapolnjeni z rastlinami. Tudi med spomladanskimi čebulicami lahko izberete med zgodaj cvetočimi žafrani (Crocus) in pasjim zobom (Erythronium dens-canis), ki jih naturalizirate med grmovjem in v travi ali kasneje cvetočimi narcisami in tulipali, ki polepšajo vaše grede. Za spomladi cvetoče pokrovnice uporabite šmarnico (Convallaria majalis). Cvetočo spomladansko kombinacijo pa lahko ustvarite tudi s kombinacijo srčkov (Dicentra), mlečkov (Euphorbia) in perunik (Iris).

Poletje

Poletje je glavni del sezone rastlin in tako je rastlin cvetočih v tem obdobju na pretek. Vse kar si morate zamisliti je še samo izgled ali tema vaše kombinacije. Ali se boste odločili za podeželski izgled z ostrožniki (Delphinium), plahtico (Alchemilla mollis) in vrtnicami, ali pa boste zasadili prerijsko kombinacijo okrasnih trav in košarnic kot npr. rudbekija, kokarda in slamnikov.

Jesen

Jesen še nikakor ni konec sezone na okrasnem vrtu. Številne trajnice šele zdaj začnejo cveteti. Med njimi so zagotovo najbolj priljubljene jesenske vetrnice (Anemone hupehensis) in jesenske astre. Seveda pa še vedno cvetijo tudi številne poleti cvetoče trajnice. Ne smemo pa pozabiti tudi dalij, ki so s številnimi kultivarji in oblikami cvetov neskončen vir novih idej za naš vrt. Med travo lahko naturaliziramo jesenski podlesek (Colchicum speciosum). Pahljače številnih okrasnih trav pa se v jesenskem soncu obravajo bronasto rjavo in nosijo številna socvetja in soplodja, ki migotajo v vetru.

Zima

Nikakor pa ne smete pozabiti na zimo. Pozimi sicer verjetno ne zahajate preveč pogosto na vrt, kljub vsemu pa je lepo, če vrt ohrani strukturo. V ta namen lahko služijo številne zimzelene rastline od pušpana (Buxus) in lovorikovca (Prunus laurocerasus) do iglavcev in zimzelenih praproti. Ivje bo na njihovih vejah in listi ustvarjalo številen okraske, ki so magnet za oči.

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice