Češmin: barvita grmovnica

češminRod češminov (Berberis) združuje kar 450-500 vrst listopadnih in zimzelenih grmovnic. Za vse predstavnike so značilni listni trni, ki se razvijejo na glavnih poganjkih. Pravi listi poženejo na kratkih stranskih poganjkih, ki izraščajo iz glavnih. Nekateri predstavniki lahko zrastejo tudi do pet metrov višine, vendar je za polepšanje okrasnih vrtov vzgojenih tudi že veliko nižjih in celo pritlikavih oblik češminov. Še posebej so v okrasnem vrtu cenjeni listopadni predstavniki rodu kot sta npr. tunbergov (Berberis thunbergii) in navadni češmin (B. vulgaris), ki se v jeseni ponašajo s prekrasnimi barvami listja. V vrtovih le redko opazimo zeleno obarvane predstavnike češminov. Precej bolj so razširjene njihove rdeče ali rumeno obarvane oblike kot npr. B. thunbergii ‘Atropurpurea’, ki se ponaša s temno škrlatno barvo listja. V jeseni barva preide v odtenke oranžne, svetlo rdeče in škrlatne, zaradi česar grmi na vrtu kar zasijejo. Cvetoči češmini privabljajo veliko čebel, ki se pasejo na njihovih cvetovih, medtem ko njihove rdeče plodove hitro pozobajo ptiči. Slednji si v njihovih gostih in trnastih poganjkih lahko spletejo tudi dokaj varovana gnezda, zaradi česar je češmin primeren tudi za živalim prijazen vrt.

Poskrbite za vaš češmin

Večina češminov zraste nekje do dva metra višine, za nižje predstavnike pa izberite takšne, ki imajo oznako ‘Nana’. Najbolje bodo uspevali na svetlem rastišču ali v svetli senci. Odrasli grmi so tudi dobro odporni na sušo in bodo brez problemov prestali krajša obdobja brez vode. Češmini potrebujejo le malo vzdrževanja. Grme tunbergovega češmina obrežite v času mirovanja (nekje do februarja). Odstranite vsako peto steblo, pri čemer začnite z najstarejšimi. V kolikor bi bili pripravljeni za lepše listje žrtvovati tudi nekaj cvetov, lahko odstranite celo vsako tretje steblo.

Odličen dodatek tudi za lonce

Češmine lahko uporabite tudi v okrasnih loncih in koritih, saj bodo ohranili svoj izgled preko celotne sezone, pri tem pa tudi dobro prenašajo sušo, če jih kdaj pozabimo zaliti. Poskusite jih kombinirati z različnimi čebulnicami in trajnicami. Temni listi češmina bodo tvorili odlično ozadje za njihove cvetove in poganjke.
Češmini so zelo koristni tudi kot prepreka, saj bo živa meja iz češmina s svojimi trni preprečila prehod divjadi in drugih nepovabljenih gostov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja