Trata: zelena preproga vašega vrta

Ljubite svojo trato in nagrajeni boste z edinstveno zeleno preprogo. Nobena površina se ne zlije z gredo tako lepo kot negovana trata. Problem pa je v tem, da veliko trat ne zasluži tega naziva, saj so sestavljene iz grobih trav, plevelov in zaplat gole zemlje.

Košnja

Trato sestavljajo travne bilke, ki pa se med seboj presenetljivo razlikujejo. Bolj kot je trata negovana, bolj nežni bodo lističi trav. Na pašnikih ali golf igriščih so lističi tako nežni, da jih komaj opazimo s prostim očesom. Kaj moramo storiti za takšno trato? Kot prvo kositi. Seveda nikakor samo enkrat na 14 dni. S košnjo spodbudimo rast novih lističev in hkrati zavremo rast bolj grobih vrst trav. Zgodaj spomladi bo dovolj, da travo pokosite le enkrat tedensko. Nasprotno jo boste morali pozno pomladi in poleti kositi dvakrat tedensko. Le ob sušnem vremenu kosite manj pogosto.

Gnojenje

trataPri trati je najpomembnejše gnojenje zgodaj spomladi. Spomladi trato pognojimo aprila. Jeseni za gnojenje uporabimo jesensko gnojilo, ki vsebuje manj dušika in tako ne vzpodbudi nove rasti. Jesensko gnojenje opravimo septembra ali oktobra.
Spomladansko gnojenje lahko združite tudi z zatiranjem plevelov v trati in uporabite mešanico gnojila in herbicida.
Pri uporabi mineralnih gnojil morate paziti na enakomerno razporeditev gnojila po trati, saj v nasprotnem primeru lahko trato “zažgete”. Priporočljiva je uporaba priprav za gnojenje: vozički, ki enakomerno trosijo gnojilo ali nastavek za vrtno cev, s katerim pognojimo ob zalivanju.

Zalivanje

Ob sušnih obdobjih je navadno potebno z vodo varčevati, zato raje zalijte rastline, ki vodo bolj potrebujejo. Trava ima izredno plitve korenine, kar pomeni, da bo ob suši hitro porumenela, vendar bo ob prvem dežju tudi zelo hitro ponovno ozelenela. Izjema so seveda mlade trate, ki jih morate zalivati.

Problemi

Na vsaki trati pa lahko žal pride tudi do težav:

Pleveli

Plevele morate redno odstranjevati iz trate. Za identifikacijo si lahko pomagate tudi z našim slikovnim ključem. V kolikor ste se odločili za “zeleno” vrtnarjenje boste morali to delati ročno, v nasprotnem primeru pa lahko enkrat letno uporabite kombinacijo gnojila in herbicida. Če pa je vaša trata sestavljena večinoma samo iz plevela, je najbolje, da začnete znova – posejte novo trato.

Mah

Mah raste povsod, kjer najde pripravno rastišče – predvsem na vlažni in senčni legi. Za njegovo odstranjevanje lahko uporabite kemične pripravke, ki pa mah samo uničijo, ne pa tudi odstranijo. Zato je bolj priporočljiva uporaba prezračevalnikov, ki bodo poleg odmrlega materiala travnih bilk odstranili tudi mah.

Odvodnjavanje

Zbitost tal in zastajanje vode pod močno obremenjeno trato lahko povzroči odmiranje travnih bilk. Prezračenost in dobro odvodnjavanje tal lahko dosežete enostavno tako, da na celotni trati na vsakih 30 cm zapičite vile in jih rahlo zazibate v vse smeri. Dodatno lahko na trato nasujete grob pesek in ga pometete v napravljene luknje. Pri večjih površinah seveda potrebujete ustrezno napravo, saj boste drugače za to opravilo zapravili pol poletja.

Nova trata

Semena ali trata iz zvitka (travna ruša)? Semena so seveda precej cenejša in lahko izberete točno določeno mešanico trav. Nasprotno pa s trato iz zvitka dobite takojšni učinek. Priprava tal je v obeh primerih enaka. Tla morate prekopati, odstraniti vse plevele in kamenje, potlačiti ter izravnati.

Semena

V kolikor želite trato iz semen uporabite mešanico, ki odgovarja naslednjim trem točkam: času, ki ga boste lahko namenili za nego trate, vaši kosilnici in seveda razmeram na vrtu. Bolj kot bo travna mešanica fina, več časa bo potrebno za njeno nego. Pri tem se navadno uporabljajo tudi kosilnice, ki imajo namesto krožečih rezil, rezila v spirali na cilindru. V nasprotnem primeru izberite bolj odporne mešanice trav, ki jih lahko kdaj tudi pozabite zaliti in jih lahko kosite redkeje. Ne pozabite tudi, da za različne lege potrebujete različno mešanico trav. Za senčno rastišče zato izberite mešanico, ki je prilagojena na manjšo količino sonca.
Svežo trato lahko zasejete spomladi in jeseni. Enostavno pripravite tla in posejete približno 50 g semen na kvadratni meter tal. Če želite biti zelo natančni si za prvi kvadratni meter natehtajte pravilno količini semen, kasneje pa poskusite takšno količino (na oko) posejati tudi na ostalem delu vrta. Po setvi semena pograbljajte v tla in zalite.

Trata iz svitka

Travno rušo navadno polagamo spomladi. Svitke položite pravokotna na daljšo stranico vrta, saj bo tako lažje oblikovati meje trate. Pri polaganju morajo biti stiki zamaknjeni kot pri polaganju zidakov. Če moramo stopiti na novo položeno travno rušo nanjo položimo desko, tako se bo naša teža bolj enakomerno porazdelila. Travno rušo položimo, obrežemo in nato z zgornjim delom grabelj potisnemo v tla. Tudi pri polaganju travne ruše moramo paziti, da je trata zalita, dokler se travne bilke ne zakoreninijo. Po 3-4 tednih bodo korenine že dovolj močne, da jo lahko izpostavimo normalni rabi. Preberite še podrobnejše napotke o polaganju travne ruše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja