Javor – čudovita raznolikost dreves

Javor pripadajo ogromni družini dreves, ki uspevajo v najrazličnejših predelih sveta. Še posebej številčni pa so v Evropi in Aziji.

Beli javor in druge domače vrste

Pri nas lahko v naravi občudujemo različne vrste javorjev kot je sta npr. beli javor (Acer pseudoplatanus), ostrolisti javor (A. platanoides) in maklen (A. campestre). Beli in ostrolisti javor sta svoje znanstveno ime dobila zaradi podobnosti z listi platane (Platanus orientalis). Beli javor tvori veliko letečih plodov, ki z vetrom z lahkoto prepotujejo več kilometrov in kalijo v hitro rastoče mladice. Slednje lahko povzroča preglavice na urejenih površinah. Do podobne višine kot beli javor (20-30 m), zraste tudi ostrolisti javor, s katerim sta si sorazmerno podobna. Maklen je nekoliko nižji predstavnik, ki doseže ”le” 20 metrov višine. Drevo je prekrito s sivkasto-rjavim lubjem, ki je precej hrapavo in se lupi v mrežastem vzorcu. Njegov les je precej trd in trpežen, zaradi česar so ga v preteklosti uporabljali za izdelavo kopij in sulic. Z številnimi domačimi javorji boste zelo enostavno oblikovali tudi pravo senčno gredo.

javor rumeno marmoriranimi listi

Javorjev sirup

V Severni Ameriki pa se je okrog javorjev razvila celotna industrija, ki ni vezana na les, temveč na sladek izloček, iz katerega delajo javorjev sirup. Poleg koristnosti, je vrsta A. saccharum tudi prav lepo okrasno drevo. Na odprtem oblikuje lepo kapljičasto krošnjo, ki je v jeseni prekrita z listjem obarvanim v svetlo rumeno, oranžno in fluorescentno rdečo barvo. Zanimiva lastnost teh javorjev je, da se jesenska barva na drevesu razvije precej neenakomerno, tako da lahko na istem drevesu hkrati opazujemo vse mogoče barve jesenskega listja. Še en zanimiv severnoameriški predstavnik je amerikanski javor (A. negundo). Za razliko od za javorje značilnih dlanasto krpatih listov, najdemo pri amerikanskem javorju pernato deljene liste. Amerikanski javor so v Evropo prinesli že leta 1688, kasneje pa se je širil predvsem kot parkovno drevo.

Japonski javor in sorodstvo

Ob misli na konec sezone seveda takoj pomislimo na japonske javorje, med katerimi lahko najdemo številne vzgojene sorte z različno oblikovanimi in obarvanimi listi. Najbolj pogoste sorte japonskih javorjev so vzgojene iz vrste A. palmatum. Nekatere poženejo izredno fino izrezljane liste (npr. A. palmatum dissectum), ki zlahka tekmujejo s praprotmi ali celo čipkami. Za izredno intezivne odtenke posadite sorti pahljačastega javorja ’Osakazuki’ ali ’Linearilobium’. Nekatere sorte pa se lahko pohvalijo še z barvitimi stebli, ki okrasijo vrt tudi v obdobju, ko je odpadel še zadnji barviti list. Za koralno rdeča stebla posadite sorto ’Sango-kaku’. Njena rdeča stebla bodo odličen dodatek zlato rumeni barvi jesenskega listja. Poleg pahljačastega javorja se na vrtovih pogosto goji tudi javor A. shirasawanum ’Aureum’, ki ga preko poletja prekrivajo čudoviti rumenkasto-zeleni pahljačasti listi. Odlična stran številnih japonskih javorjev je, da ne zasedejo veliko protora (v primerjavi s svojimi velikimi sorodniki seveda).

sivi javor

Nekoliko bolj zahodno je doma na kitajskem razširjen sivi javor (A. griseum). Slednjega so prinesli v Evropu na začetku 20. stoletja, kjer se je uveljavil kot parkovno drevo. Podobno kot številni javorji se jeseni odene v prekrasno kombinacijo rdečih, rožnatih in oranžnih tonov. Njegova dodatna odlika pa je čudovito okrasno oranžno-rjavkasto lubje, ki se v večjih krpah lupi iz debla in vej. Sivi javor tako lepo zapolni zimsko sezono, ko na vrtu navadno primanjkuje barvitosti.

Barviti listi za celotno sezono

Med javorji najdemo tudi številne predstavnike, ki imajo zanimivo pegaste liste. Med manjšimi japonskimi javorji je takšna npr. sorta A. palmatum ’Uki-gumo’, ki požene značilne peteroprste liste posejane s srebrno belimi pegami. Med večjimi predstavniki pa sta takšni sorti belega javorja ’Luteo-virens’ in ’Bicolor’. Njuni veliki listi so prekriti s svetlo rumenimi pegami in lisami, ki dajejo videz kot, da jih nekdo okrasil z barvo. Nekoliko bolj ”urejen” videz dajejo svetlo zeleni listi sorte ’Drummondii’, ki so obrobljeni s kremasto obarvanim robom. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na sorto amerikanskega javorja ’Flamingo’. Slednja s svojimi kremasto zelenimi mladimi listi z rožnatim pridihom polepša tudi pomladno sezono.

japonski javor

Poleg marmoriranih listov tudi pri velikih predstavnikov rodu najdemo del barvitosti japonskih javorjev. Tako boste lahko pri sorti ’Crimson King’ ostrolistega javorja občudovali temno škrlatno-rdeče liste preko celotne sezone. Sorta je dobila tudi oznako AGM britanskega kraljevega hortikulturnega društva za rastline z odličnimi lastnostmi.

Ne pozabite preveriti tudi kako posaditi javor, da mu zagotovite najboljši možno začetek rasti.