Sajenje dreves in grmovnic za dober začetek

Sajenje dreves in grmovnic je navadno zgodnje vrtno opravilo, ki ga opravimo, preden pride do razvoja novih poganjkov. Nekatere vrste celo moramo posaditi zgodaj spomladi, ker se le počasi utrdijo in poženejo nove korenine.

Vrste, ki jih je potrebno saditi spomladi.

Acer rubrumjavor
Betula sp.breza
Cornus floridadišeči dren
Crataegus sp.glog
Liriodendron tulipiferatulipanovec
Magnolia sp.magnolija
Populus sp.topol
Prunus sp.sliva, breskev, marelica,…
Pyrus sp.hruška
Quercus roburdob
Salix sp.vrba

Priprava sadilne jame

Pri izbiri in pripravi rastišča se moramo zavedati, da bomo posadili drevo, ki bo verjetno na tem mestu raslo vsaj desetletje, zato moramo rastišče dobro izbrati.

Na lahkih dobro odcednih tleh izkopljemo luknjo, ki je dvakrat tako široka kot koreninska gruda drevesa, ki ga bomo posadili. Globina sadilne jame na bo enaka višini koreninske grude. V primeru, da bomo drevo podprli, moramo kole zabiti v tla preden posadimo drevo, da ne bomo poškodovali korenin. Drevo postavimo v sadilno jamo in jo zapolnimo kar z izkopano zemljo. V zemljo, s katero zapolnimo sadilno jamo tudi nikoli ne dodamo svežega gnoja ali gnojil, da ne požgemo korenin.

sajenje dreves

V primeru, da sadimo na sušnih lahkih tleh pa izkopano zemljo zmešamo s tretjino volumna komposta ali šote. Na takšnih tleh tudi obvezno uporabimo zastirko.

Na težkih glinenih tleh moramo izkopati sadilno jamo, ki ima 3x premer koreninske grude. Jamo zapolnimo z zemljo, ki smo jo izkopali. Nikoli ne smemo izboljševati tal s šoto ali kompostom na težkih tleh. Prav tako ne smemo za zapolnitev sadilne jame uporabiti lažjih tal, ker bomo ustvarili »skledo«, v katero se bo ujela voda in utopila korenine. V primeru, da želite na težkih tleh posaditi rastline, ki potrebujejo dobro odcedna tla, je najbolje, da ustvarimo dvignjeno gredo. Zemljo na rastišču prekopljemo, ji dodamo dobro odcedno zemljo in ponovno prekopljemo. Postopek ponovimo, dokler ne dosežemo zaželene višine grede.

Sajenje dreves z golimi koreninami

Sajenje dreves z golimi koreninami je zelo enostavno. Previdno odstranimo material, ki obdaja korenine in odstranimo vse poškodovane korenine s škarjami ali ostrim nožem. Korenine namočimo v vedro z vodo, da se dobro napijejo, vendar ne jih ne smemo pustiti stati v vodi več kot eno uro. V tem času lahko izkopljemo in pripravimo sadilno jamo. Drevo postavimo v sadilno jamo na enako višino kot je raslo preden je bilo izkopano. Previdno zapolnimo sadilno jamo do ¾ višine, zatem pa jo napolnimo z vodo in pustimo, da voda odteče. Tako se zemlja usede, odstranimo pa tudi zračne žepe. Sadilno jamo zatem zapolnimo do vrha. Sedaj lahko drevo tudi pognojimo z vodno raztopino mineralnega gnojila (20-20-20). Dodano gnojilo je dovolj za prvo sezono in ni več potrebe po dodatnem gnojenju. 

Sajenje dreves iz loncev

Odstranimo lonec in s prsti nekoliko razrahljamo zunanje korenine, ki pogosto rastejo v krogu. Dolge korenine, ki rastejo povsem v krogu lahko tudi odstranimo. Drevo postavimo v sadilno jamo na enako globino na kateri je raslo v loncu. Jamo zapolnjujemo kot je opisano zgoraj.

Skrb za mlado rastlino

Mlada drevesa je potrebno prvo leto po sajenju v sušnih obdobjih dodatno zalivati. Pri tem zalijte površino, ki ustreza približno 1,5x širini krošnje. Za boljšo preskrbo z vodo in hranili, odstranite travo in plevele ter prekrijte površino z zastirko. Pri tem pazite, da ne boste zastirke naložili ob samem deblu, saj lahko pride do okužb in drugih težav z lubjem. V kolikor imate težave z divjadjo, ne pozabite namestiti ustrezne zaščite okrog debla. Prav tako po dveh letih ne pozabite odstraniti podpore, ki ste jo drevesu namestili ob sajenju.