Drevesa, ki ne zasedejo veliko prostora

Kljub temu, da si ob drevesu navadno prikličemo pred oči orjaške rastline častitljive starosti, obstajajo tudi manjša drevesa, ki ne zasedejo veliko prostora.

Manjša drevesa – veliki cvetovi

Zvezde pomladnega časa so vsekakor magnolije. Ob njihovih velikih cvetovih skoraj spregledaš prve čebulnice, ki se trudijo za našo pozornost. Med magnolija je za manjše vrtove odlična izbira zvezdasta magnolija (Magnolia stellata), ki spomladi požene velike zvezdaste cvetove.

Nič ne more na vrt priklicati živahnosti pomladi kot barvite krošnje japonskih češenj. Ne glede na velikost in obliko, so spomladi njihove krošnje povsem prekrite z oblaki cvetov. Številne med njimi pa niso v okras vrta samo v tem obdobju, temveč lahko popestrijo tudi jesenski vrt. Japonska češnja Prunus ‘Shogetsu’ je nizko drevo, ki zraste do 5 m višine in se spomladi prekrije s polnimi belo rožnatimi cvetovi. Za jesenski okras poskrbi listje, ki preide iz bronastih v bolj ognjene barve.

Barvita stebla

Med manjša drevesa, ki krasijo vrtove ne samo med rastno sezono, temveč preko celotnega leta, moramo vsekakor prišteti breze. Njihova svetla stebla posejana s progami in pegami temnejših barv so enkratna poživitev sivih zimskih dni. Za dodaten učinek jih posadite v bližino belega drena (Cornus alba ‘Sibirica’), ki požene čudovita živo rdeča stebla. Čudovit predstavnik brez je himalajska breza (Betula utilis ‘Snow Queen’). Njena čudovita bela stebla bodo dajala zimskemu vrtu strukturo. Še prej pa boste lahko občudovali živahne jesenske barve njene krošnje.

manjša drevesas - prunus

Tudi japonski javor ‘Sango-kaku’ je odličen za popestritev zimske puščobe. Navadno japonske javorje povezujemo s čudovitimi jesenskimi barvami, pri čemer sorta ‘Sango-kaku’ ni nobena izjema. Njeni rožnato zeleni listi bodo jeseni prešli v zlato rumeni barvo, ki je odlično ozadje za bolj rdečkasto obarvane sorodnike kot je npr. sorta ‘Osakazuki’. Vendar je sorta ‘Sango-kaku’ odlična izbira za majhen vrt še zaradi njenih koralno rdečih stebel, ki bodo krasila grede tudi brez barvitega listja. Na ta način lahko z enim samim drevescem popestrite več kot dva letna časa.

Številna drevesa popestrijo prekrasni plodovi

Poleg cvetov in barvitega lubja, lahko pri številnih drevesih občudujete tudi barvite plodove. Ena izmed teh je tudi vrsta jerebika (Sorbus aucuparia). Sorta ‘Fastigiata’ bo pognala lepo oblikovano elegantno krošnjo, ki bo nudila okras za vsako sezono. Spomladi bo prekrita z belimi cvetovi, ki jih bodo preko poletja nadomestili temno rdeči plodovi. Za jesenski okras pa bo poskrbelo živahno obarvano listje. Jerebika je enkratna izbira, saj dobro prenaša onesnaženje, vročino in zmrzal in celo občasno sušo.

Med predstavniki z zanimivimi plodovi lahko poskusite še z vrsto jablane Malus evereste. Spomladi vas bo razveselila z živahnimi rdečimi brsti, ki bodo eksplodirali v bele cvetove. Jeseni pa bodo njeno krošnjo polno barvitih listov popestrili še oranžno rumeni plodovi. Slednji so sicer neužitni za človeka, nasprotno pa bodo v slast številnim pticam. Pri tem plodovi ne rabijo biti samo v okras, saj lahko posadite tudi sadna drevesa. V kolikor ne veste za katero sorto bi se odločili, poskusite s sorto ‘Spartan’. Njena jabolka so kot iz pravljice o sneguljčici – s temno rdečo lupino in sladkim belim mesom. Otroci jih lahko jedo neposredno iz drevesa, saj jih ni potrebno skladiščiti.

Manjša drevesa zanimivih oblik

V kolikor si želite nekaj povsem drugačnega, posadite drevesne vrste, ki jih lahko obrezujete na oblike. Tako lahko posadite gaber (Carpinus betulus), ki ga oblikujete na kroglasto krošnjo ali pa iz več v liniji rastočih rastlin naredite živo mejo na steblih. Stroge oblike oblikovanih krošenj se odlično podajo v sodobno oblikovane vrtove.

manjša drevesa - gaber

Za vrt s pridihom eksotičnosti tropskih predelov, izberite drevesa kot so npr. cigarovec, pavlovnija in evkaliptus. Eksotičen videz jim lahko še dodatno poudarite tako, da jih vsakih nekaj let porežete skoraj do tal, saj odlično prenašajo pomladitev. Pomlajene rastline bodo pognale pokončne poganjke in velike liste, ki so odlična kombinacija za zasaditev tropskega videza. Dodatna prednost takšne vzgoje je tudi, da ne potrebujete veliko prostora, čeprav gre za prava drevesa.