Čebulice za lonce – pisana pomlad na terasi

Pri okrasnih čebulnicah naletimo na toliko odličnih lastnosti, da skoraj ne vem, kje bi začel z naštevanjem. Med njimi najdemo rastline najrazličnejših velikosti – od nizkih jesenskih podleskov pa do najvišjih lilij, pri čemer lahko skoraj v vsakem obdobju občudujemo vsaj eno vrsto čebulnic, ki je trenutno v cvetu. Zelo raznovrstna je tudi njihova uporabnost na vrtu. Lahko jih uporabimo za popestritev trate ali oblikovanje barvnih preprog pod drevesi in grmovnicami. Koristne so tudi kot pokrovnice na pobočjih, ki so prestrma za košnjo.

čebulice za lonce - ptičje mleko

Čebulnice pa resnično zablestijo v loncih in koritih. Čebulice za lonce so na majhnih vrtovih praktično nepogrešljive, saj moramo na takšnem vrtu v majhen prostor vnesti razgibano zasaditev z dolgo cvetočo sezono. Izjemno enostaven način, da to dosežemo je zasaditev večjega števila loncev čebulnic z različnimi sezonami cvetenja, nato pa lonce preko sezone počasi zamenjujemo, s čimer si zagotovimo nepretrgano cvetenje.

Izberite ustrezne čebulice za lonce

Pri izbiri okrasnih čebulnic za lonce morate biti še posebej pazljivi pri kvaliteti rastlin, ki jih boste kupili. Za razliko od vrta in gred, kjer bodo čebulnice navadno cvetele več let, bodo v loncu morda preživele le sezono ali dve. Zato se zazdi, da bi bila dobra ideja namesto znanih sort okrasnih čebulic, za lonce uporabili nekoliko cenejše čebulice brez imena, ki jih ponujajo v zabojih. To bi bilo napačno razmišljanje, saj bodo čebulice v loncih in koritih cvetele neposredno pred vašimi okni in vrati, zaradi česar potrebujete najboljši rastlinski material, ki ga lahko najdete. S tem si boste zagotovili kvalitetne cvetove natančno takšnih oblik in barvnih odtenkov kot ste jih izbrali. Kvalitetne čebulice bodo pognale tudi večje ali številčnejše cvetove, saj imajo nakopičene več energije kot cenejše manjše čebulice.

Čebulice sadimo enako kot na gredi – na tri globine višine čebulice. Neposredno pod čebulice lahko dodate nekaj grobega peska, s čimer boste preprečili zastajanje vode, ki bi lahko vodilo v gnitje.

Po zaključku cvetenja lonce s čebulicami še naprej zalivajte. Čebulice tudi pognojite s tekočim gnojilom za paradižnike. Listov okrasnih čebulnic ne povezujte ali režite. Lonec umaknite na mesto, kjer vas ne bodo motili počasi rumeneči listi in pustite rastlinam, da si naberejo energijo za prihodnje leto. Liste in poganjke odstranite šele, ko bodo popolnoma porumeneli in se začeli sušiti. Mirujoče čebulice lahko sedaj izkopljete iz loncev in vskladiščite do prihodnje sezone ali pa jih posadite na vrt. 

Še nekaj idej za kombiniranje

V kombinaciji z grmovnicami, bodo čebulnice poskrbele za barvitost zasaditve, ki bo ohranila strukturo preko celotnega leta. Za takšno kombinacijo posadite zeleno stebelni beli dren (Cornus alba ‘Flaviramea’) s pritlikavimi tulipani in hijacintami. Poskusite z belo cvetočim tulipanom ‘Purissima’ in hijacinto ‘Madame Sophie’. Odlično se bodo v kombinaciji z grmovnicami počutile tudi druge čebulnice kot so npr. okrasni luki, narcise, zvončki in prezimno trdne ciklame.

čebulice za lonce - jarica

S čebulnicami lahko enkratno popestrite tudi kombinacijo zimzelenih rastlin. Z mešanico jeseni cvetočih trajnic, zimzelenih rastlin in spomladi cvetočih čebulnic, boste z enim samim korito okrasili tri letne čase. Na dno lonca posadite tulipane, pri čemer pazite, da se čebulice ne bodo dotikale sten lonca ali druga druge. Nad čebulice posadite zimzelene rastline, kot sta npr. bršljan (Hedera helix) in spomladanska resa (Erica carnea). Za nekaj barvitosti dodajte še ognjeni dež (Heuchera) ‘Chocolate Ruffles’ s temno škrlatnimi listi. Še več barve lahko v kombinacijo vnesete z mačehami. Namesto tulipanov, ki bodo ustvarili čudovit spomladanski finale cvetov, lahko uporabite tudi vetrnice, žafrane ali spomladi cvetoče perunike. Lahko pa si v loncu ustvarite tudi barvit ognjemet sestavljen povsem iz cvetočih čebulnic. Za živahno zasaditev posadite v korito več različnih vrst čebulnic. Čebulice razporedite po celotni površini lonca tako, da bodo rasle ena skozi drugo in ustvarile razgibano kombinacijo cvetov. Poskusite zasaditev sestavljeno iz nizkih belih tulipanov, visokih temno škrlatnih tulipanov in nežno rumenih narcis. V kolikor imate v koritu dovolj prostora pa dodajte še logarico (Fritillaria) in hrušice (Muscari).