Dren lahko popestri vsak letni čas

Dren je odlična grmovnica, ki je na vrtovih zastopana s številnimi čudovitimi vrstami. Med njimi lahko najdemo tako nižje grmaste oblike, kot tudi nizka (do 10 m visoka) drevesa.

Poskrbite za svoj dren

Dreni skoraj ne potrebujejo oskrbe. Zadovoljni so skoraj na vsakih tleh, čeprav najbolje uspevajo ob nekoliko višji talni vlagi. Potrebujejo pa dovolj sonca, ki pomaga pri dozorevanju njihovih stebel. Vsakih nekoliko let jih pozno pozimi porežite na približno 5 cm višine, s čimer boste spodbudili rast številnih mladih in živahno obarvanih stebel. Stebla porežite na nekoliko različnih višinah, s čimer bo oblika grma nekoliko bolj razgibana. Lahko pa vsako leto odstranite tretjino do polovico stebel. Tako boste postopoma pomlajevali grm in hkrati ohranili strukturo grma. Takšen način je priporočljiv tudi za šibkejše grme kot npr. Cornus alba ‘Sibirica’. Za bujno razrast rastlino vsako leto pognojite z mineralnim gnojilom ali zrelim kompostom. Jeseni lahko naberete potaknjence in si namnožite svoje najljubše kultivarje, saj se potaknjenci drenov zelo dobro zakoreninjajo. 

Zgodnji pomladni cvetovi

Prijetno dišeči cvetovi rumenega drena (C. mas) so med prvimi znanilci pomladi. Rumeni dren zraste v do 5 m visok grm. Listi se pojavijo precej kasneje kot cvetovi. Poleti se na rastlini razvijejo temno rdeči plodovi, medtem ko bo v jeseni rumeni dren popestril vrt z rumeno, oranžno in temno rdeče obarvanim listjem. Rumeni dren lahko uporabimo tudi za živo mejo, vendar v tem primeru ne bo cvetel, saj se cvetovi tvorijo na poganjkih prejšnje sezone, ki se med obrezovanjem odstranijo. Sorta ‘Elegantissima’ ima liste obrobljene z debelim rumenim robom.

dren

Dren za barvit konec pomladi

Sporni dren (C. controversa) zraste v 15 visoko drevo s horizontalno rastočimi vejami. Pozno spomladi je drevo prekrito s kremasto belimi cvetovi, jeseni pa se na vejah razvijejo modrikasto-črni plodovi. Kultivar ‘Variegata’ ima zanimive liste z neenakomernim srebrno-belim do nežno rumenim robom.

Pri pagodastemu drenu (C. alternifolia) je nenavadno to, da ima liste namešcene izmenično (pri ostalih vrstah so v paru). Najraje ima vlažna tla, na katerih bo zrastel v 7 m visoko drevo z izrazito pladnasto strukturo krošnje. Maja bodo njegove krošnje prekrivali beli cvetovi, ki jih bodo kasneje nadomestili črni plodovi. Priljubljena sorta ‘Argentea’ ima liste marmorirane z belo in rumeno barvo.

Tudi ameriški dren (C. florida) zraste v nizko 5-10 m visoko drevo, ki je v maju polno belih cvetov. V resnici so cvetovi zeleni in dokaj neugledni, obdajajo pa jih velike bele brakteje, ki tvorijo nam poznan “cvet”. Jeseni cvetove nadomestijo rdeči plodovi. Obstajajo tudi naravne oblike C. florida f. rubra, pri katerih so cvetovi rožnato obarvani.

Nekoliko nižji kot ameriški je japonski dren (C. kousa), ki zraste 5-7 m visoko. Japonski dren je prekrasno drevo z odprto krošnjo, ki prepušča veliko sonca. V juniju in juliju bodo na pokončnih pecljih pognali beli cvetovi z 3-5 cm dolgimi braktejami. Cvetovom sledijo zanimivi plodovi, v jeseni pa se drevo odene v enkratno rdečo barvo.

Za razliko od ameriškega so cvetovi tihomorskega drena (C. nuttallii) obdani s petimi ali pogosteje s šestimi, do 5 cm dolgimi belimi braktejami. V naravi lahko zraste do 25 m visoko, vendar v Evropi navadno ne preseže 7 m. Jeseni se listje obarva rumeno rdeče. Najraje ima pH nevtralna tla in svetlo senco. Za dobro uspevanje pa potrebuje tudi dovolj toplote.

Barvita zimska stebla

Poleti dokaj neugleden predstavnik drenov zares zaživi šele pozimi, ko njegova rdeča stebla obarvajo zimsko sivino. Beli dren (C. alba) zraste v 3 m visok grm z velikimi, do 7 cm dolgimi listi. Jeseni se na rastlini pojavijo beli plodovi. Kultivar C. alba ‘Sibirica’ ima še posebej živo rdeča stebla. Z vsakoletnim odstranjevanjem starih stebel, si boste vsako zimo zagotovili pisan vrt.

Pogosta evropska vrsta drena je rdeči dren (C. sanguinea). V naravi navadno raste na alkalnih tleh, vendar bo uspeval tudi na pH nevtralnih ali celo nekoliko kislih tleh. Rastlina se razraste v gost grm, ki ga lahko uporabimo tudi kot vetrolov. Jeseni bo zacvetel z belimi cvetovi, ki jim bo sledil jesensko okras rastline.

Še nekaj idej

Ob zasaditve, ki vključujejo drene ali druge grmovnice z barvitimi stebli, lahko postavite tudi manjši ribnik. Njihova barvita stebla se bodo prekrasno zrcalila na vodni površini. V sodobni zasaditvi pa lahko barvitost in arhikteturnost stebel še poudarite z barvitimi ozadji. Poskusite z vijoličasto obarvano steno. Za nekaj dramatičnosti lahko med stebla postavite luči, ki bodo ponoči osvetljevale barvita stebla drenov.