Kane ljubijo vroča poletja

Kane so čudovite gomoljnice, s katerimi si lahko na gredo pričaramo eksotične kombinacije. Pri tem pa so precej enostavne za vzgojo.

Poskrbite za svoje kane

Kani niso zelo izbirčne glede tal, a vseeno se bodo bolje počutile na bogatih tleh. Pred zajenjem zrahljajte prst do 30 cm globoko in v sadilno jamo dodajte 5-10 cm komposta. Kompost bo tudi zagotavljal, da se bodo tla počasneje izsuševala, saj kane potrebujejo veliko vlage. Med sušnimi obdobji jih je zato potrebno redno zalivati. Pri zadrževanju vlage pomaga tudi zastirka.

kane

Na prosto jih lahko posadite, ko je minila nevarnost pozeb in so se tla nekoliko ogrela. Na palec je najprimerjneši čas takrat, ko boste sadili tudi paradižnik. Da jim zagotovite hiter start, lahko kane predhodno posadite v lonce in jih potem samo presadite na grede. Gomolje posadite približno 10 cm globoko in jih prekrijte z nekaj cm prsti.

Na vrtu jim zagotovite sončen prostor. Čeprav lahko prenesejo tudi nekaj sence, jim morate zagotoviti vsaj štiri ure neposredne sončne svetlobe.

Prezimitev

Pozno jeseni, ko bo prva slana ožgala liste, odstranite liste in steblo ter izkopljite gomolje. Pri kopanju začnite kakšnih 30 cm stran od stebla, da ne boste poškodovali podzemnega stebla. Odstranite odvečno prst, podzemni del pa shranite v plastičnih vrečki z več luknjami, v katero dodate še nekaj suhe slame ali sekancev. Pazite, da stebla niso premokra (zaradi gnilobe) ali presuha (lahko propadejo). Stebla lahko nato prezimite v hladnem suhem prostoru.

Škodljivci in bolezni kan

Kane navadno nimajo večjih težav s škodljivci in boleznimi. Če so posajene preveč na gosto, lahko pride do pojava rji ali drugih obolenj listov. Včasih pa jih lahko obgrizejo gosenice ali polži.

Preverite še naš pester izbor kan za vaš vrt.