Najpogostejši škodljivci in bolezni čebulic

Tudi okrasne čebulice pestijo nekatere bolezni in škodljivci. Pri tem pa jih je dokaj enostavno za prepoznati, s čimer boste lahko preprečili širjenje na vašem vrtu. Zbrali so najpogostejše škodljivce in bolezni čebulic.

Žuželke in drugi škodljivci

Na mladih listih se lahko pojavijo listne uši, ki izsesavajo celične sokove, hkrati pa so tudi prenašalci virusnih obolenj čebulic. Poleg pršic lahko na siljenih čebulicah najdemo tudi pršice. Napad pršic najlažje opazimo na podlagi majhnih svetlih pik na listih in mrežah spletenih na spodnji strani listov. Več o pršicah in njihovemu zatiranju lahko preberete tukaj.

Pri narcisah lahko opazimo tudi napade narcisine muhe. Poznamo veliko (Merodon equestris) in majhno (Eumerus tuberculatus) narcisino muho, katerih ličinke se prehranjujejo z notranjosto čebulic. Napadene rastline poženejo redke in tanke liste, ali pa so povsem brez njih. Napadene čebulice pa so v sredini izjedene. Ličinke v čebulicah tudi prezimijo. Za preprečevanje širjenja okužbe je najbolje čebulice vsako leto izkopati in zavreči napadene čebulice. Okužbo čebulic pa lahko preprečimo tudi s prekrivanjem rastlin po cvetenju s fino mrežo, ki prepreči muham izleganje jajčec v bližini čebulic.

Glivne in druge bolezni čebulic

Listni ožig čebulic

Listni ožig povzroča gliva Stagonospora curtsii, ki lahko okuži vse dele rastline. Okužene rastline so navadno deformirane in upognjene na mestu okužbe. Na okuženih delih rastline se pojavijo rjava polja z rumeno obrobo. Okužene rastline ne cvetijo in jih je potrebno zavreči.

Siva plesen

Siva plesen (Botrytis sp.) povzroči suho trohnobo čebulic. Od okužene čebulice ostanejo le še koreninice in spodnji del čebulice. Ob prvih znakih okužbe čebulice sežgemo. Odstranimo pa tudi okoliško zemljo, saj lahko povzročitelj v zemlji preživi tudi do pet let.

Vlažna gniloba čebulic

Vlažno gnilobo čebulic povzroča bakterija Erwinia carotovora. Okužene rastline ne cvetijo in so na pogled vodene ter uvele. Okužene čebulice oddajajo neprijeten vonj in so na otip zdrizaste. Ker je bolezen zelo nalezljiva, je potrebno čebulice in okoliško zemljo takoj odstraniti in uničiti. Več o vlažni gnilobi lahko preberete tukaj.

bolezni čebulic

Tulipanov ožig

Tulipanov ožig je virusno obolenje, ki ga prenašajo žuželke. Na okuženih rastlinah se pojavijo proge, ki se barvno razlikujejo od “normalne” barve cvetov. Bolezen se lahko prenaša z rastline na rastlino z listnimi ušmi in drugimi žuželkami. Razširjanje virusa omejimo z odstranitvijo okuženih čebulic.

Gniloba gladiol

Gnilobo gladiola povzročajo glive iz skupine Fusarium povzročajo pri gladiolah in acidantera (Acidanthera bicolor = Gladiolus callicanthus) propad čebulic in posledično tudi nadzemnega dela rastline.