Zaščitite se pred polži

polžiPolži spadajo med najbolj trdovratne in nezaželjene škodljivce na vrtu.

Znaki prisotnosti in objedanja

Polži so najbolj aktivni ponoči ali ob oblačnem vremenu. Pred premočnim soncem se radi skrijejo v vlažna in senčna skrivališča. Njihovo prisotnost izdaja samo srebrna slinasta sled, ki jo puščajo za seboj.
Prehrana polžev je cela vrsta različnih rastlin kot tudi razkrajajoč se rastlinski material. Na rastlinah z objedanjem povzročajo nastanek nepravilno oblikovanih lukenj z gladkimi robovi. Najraje objedajo mlade rastlinice in liste, vendar se pogosto spravijo tudi nad plodove (kot npr. jagode).

Zatiranje

Za uspešno zatiranje polžev je potrebna kombinacija različnih tehnik. Najprej je potrebno odstraniti vsa potencialna skrivališča polžev. Odstranite deske, kamne, opeke, ki ležijo naokrog. V bližini skrivališč, ki jih ne morete odstraniti (npr. nizke veje žive meje, grede s pokrovnicami, lesene terase, itd.) pa redno nastavljajte pasti, saj se bodo polži koncentrirali predvsem v bližini teh pribežališč. Same po sebi pa pasti ne bodo dovolj, da zmanjšate število polžev, v kolikor imajo ti na voljo dovolj hrane, skrivališč in vlage. Slednjo lahko znižate tako, da namesto škropljenja uporabljate namakalne sisteme.
Na področjih, ki so še posebej prizadeta zaradi objedanja polžev, lahko bolj občutljive vrste rastlin (bazilika, solata, jagode, fižol, funkije, ostrožniki in dalije) nadomestite z bolj odpornimi rastlinami (begonija, kalifornijski mak, fuksija, krvomočnica, nedotika, sivka, rožmarin in žajbelj). Neobčutljive so tudi okrasne trave in lesne rastline.

Odstranjevanje polžev

Najenostavneje je, da polže sproti nabirate, pri čemer lahko v bližino rastlin, ki kažejo znake objedanja nastavite kakšno desko, pod katero se bodo polži skrili pred pripeko. Nekaj dokazov je tudi v prid uporabe bakrenih trakov, s katerimi obdate rastline in jih tako zaščitite pred polži.
Uporabite lahko tudi pasti kot npr. kozarci s pivom, vkopani v tla ali pa kemične pripravke, ki jih bodisi v obliki zrnc posipate po tleh ali pa z njimi premažete lonce in obrobe gredic.
Nikoli pa ne uporabljajte za zatiranje kuhinjske soli, saj boste zviševali slanost tal, kar lahko prinese več škode kot koristi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja