domov google+ e-mail

Na vrh

Mak

─îe ┼żelite dodati svojemu vrtu nekaj glamuroznih cvetov, nikakor ni potrebno kupovati dragih rastlin. Vse kar potrebujete so semena makov. Dru┼żina makov je zelo ┼íiroka in obsega rastline, ki rastejo od Kalifornije pa vse do Tibeta, zaradi ─Źesar lahko najdemo primerno rastlino za skoraj vsak vrt. Kar je ┼íe bolje pa je dejstvo, da lahko u┼żivate v cvetovih makov od aprila pa vse do jeseni.

Priljubljene vrste

Vrtni maki so me┼íanica enoletnic, dvoletnic in trajnic, ki bodo uspevale na dobro odcednih tleh in son─Źnem rasti┼í─Źu.
Med najbolj priljubljenimi maki je vrtni mak (Papaver somniferum), ki po┼żene prekrasne cvetove v odtenkih rde─Źe, ro┼żnate in ┼íkrlatne barve. Zraste lahko celo do 1.2 m vi┼íine. Vrtni mak bo najlep┼íe pri┼íel do izraza, ─Źe ga posadite med grmovnicami ali naklju─Źno razporedite po nepoko┼íenem travniku.
Kalifornijski mak (Eschscholzia californica) je precej ni┼żji predstavnik makov. Zraste samo 15-20 cm v vi┼íino. Je hitro rasto─Źa enoletnica, z oran┼żnimi ali rumenimi cvetovi. Enkraten je za okra┼íevanje son─Źne grede ali korita. Islandski mak (Papaver nudicaule) je dvoletnica z ┼żivahnimi cvetovi, medtem ko orientalski mak (P. orientale) po┼żene svoje ogromne cvetove na skoraj 1 m visokih poganjkih. Za navdu┼íence so na voljo tudi gorski mak (P. alpinum), ki je ┼íe ena kratko┼żiva trajnica. S svojimi 15-20 cm vi┼íine je primeren tudi za skalnjake. Poleti bo zacvetel z rumenimi ali mareli─Źno obarvanimi cvetovi.
Resni─Źna zvezda med maki pa je himalajski mak (Meconopsis betonicifolia). Himalajski mak je nekoliko te┼żji za vzgojo, vendar va┼í trud popla─Źa s svojimi prekrasnimi modrimi cvetovi. Za uspevanje potrebuje razmere kakr┼íne vladajo na gozdnih jasah: svetlo senco in bogata, dobro odcedna ter nekoliko kisla tla.

mak

Vrtnarjenje z maki

Pri vrtnarjenju z maki se morate sprijazniti z dejstvom, da nekatere rastline tvorijo velike koli─Źine semen, ki bodo naslednje leto pognale v nove in nove rastline. Pri tem je potrebno poudariti, da je slednje najbolje pustiti na mestu, kjer so pognale, saj maki slabo prena┼íajo presajanje.
Trajni maki navadno odmrejo sorazmerno zgodaj v sezoni, zaradi ─Źesar jih ne sadite v ospredje grede. Kombinirajte jih s trajnicami, ki dose┼żejo polno rast nekoliko kasneje v sezoni in tako zapolnijo prostor, ki ga pustijo maki.

Razmno┼żevanje

Mak lahko namno┼żimo s semeni ali koreninskimi potaknjenci. Za setev semena potrosite po povr┼íini grede, kjer bodo rastline rasle in cvetele ter jih previdno pograbite v tla. Semena lahko tudi posejete v lonce in rastline previdno, ne da bi zmotili koreninsko grudo prenesete na gredo. Enoletne make posejte marca ali aprila, dvoletne pa v avgustu. S koreninskimi potaknjenci lahko make namno┼żite v februarju ali marcu. Preden rastline od┼żenejo, odre┼żite nekaj ravnih in ─Źvrstih korenin. Korenine nare┼żite na 4 cm dolge segmente in jih potaknite v me┼íanico substrata za rastline in peska. Pri tem pazite, da korenine pravilno obrnete.

 

 

Matevž Likar © 2005-2020 - Pogoji uporabe

Prijava na novice