Mak – glamurozni cvetovi preprostih cvetlic

Če želite dodati svojemu vrtu nekaj glamuroznih cvetov, nikakor ni potrebno kupovati dragih rastlin. Vse kar potrebujete so semena makov. Družina makov je zelo široka in obsega rastline, ki rastejo od Kalifornije pa vse do Tibeta, zaradi česar lahko najdemo primerno rastlino za skoraj vsak vrt. Kar je še bolje pa je dejstvo, da lahko uživate v cvetovih makov od aprila pa vse do jeseni.

Mak za vsak okus

Vrtni maki so mešanica enoletnic, dvoletnic in trajnic, ki bodo uspevale na dobro odcednih tleh in sončnem rastišču. 
Med najbolj priljubljenimi maki je vrtni mak (Papaver somniferum), ki požene prekrasne cvetove v odtenkih rdeče, rožnate in škrlatne barve. Zraste lahko celo do 1.2 m višine. Vrtni mak bo najlepše prišel do izraza, če ga posadite med grmovnicami ali naključno razporedite po nepokošenem travniku.

mak na polju


Kalifornijski mak (Eschscholzia californica) je precej nižji predstavnik makov. Zraste samo 15-20 cm v višino. Je hitro rastoča enoletnica, z oranžnimi ali rumenimi cvetovi. Enkraten je za okraševanje sončne grede ali korita. Islandski mak (Papaver nudicaule) je dvoletnica z živahnimi cvetovi, medtem ko orientalski mak (P. orientale) požene svoje ogromne cvetove na skoraj 1 m visokih poganjkih. Za navdušence so na voljo tudi gorski mak (P. alpinum), ki je še ena kratkoživa trajnica. S svojimi 15-20 cm višine je primeren tudi za skalnjake. Poleti bo zacvetel z rumenimi ali marelično obarvanimi cvetovi.
Resnična zvezda med maki pa je himalajski mak (Meconopsis betonicifolia). Himalajski mak je nekoliko težji za vzgojo, vendar vaš trud poplača s svojimi prekrasnimi modrimi cvetovi. Za uspevanje potrebuje razmere kakršne vladajo na gozdnih jasah: svetlo senco in bogata, dobro odcedna ter nekoliko kisla tla.

Vrtnarjenje z maki

Pri vrtnarjenju z maki se morate sprijazniti z dejstvom, da nekatere rastline tvorijo velike količine semen, ki bodo naslednje leto pognale v nove in nove rastline. Pri tem je potrebno poudariti, da je slednje najbolje pustiti na mestu, kjer so pognale, saj maki slabo prenašajo presajanje. 
Trajni maki navadno odmrejo sorazmerno zgodaj v sezoni, zaradi česar jih ne sadite v ospredje grede. Kombinirajte jih s trajnicami, ki dosežejo polno rast nekoliko kasneje v sezoni in tako zapolnijo prostor, ki ga pustijo maki.

kalifornijski mak

Make zelo enostavno kombinirate z najrazličnejšimi rastlinami. Kljub temu pa nič ne more prekositi zibanja njihovih čudovitih cvetov med poganjki okrasnih trav.

Mak si enostavno namnožite tudi sami

Mak lahko namnožimo s semeni ali koreninskimi potaknjenci. Za setev semena potrosite po površini grede, kjer bodo rastline rasle in cvetele ter jih previdno pograbite v tla. Semena lahko tudi posejete v lonce in rastline previdno, ne da bi zmotili koreninsko grudo prenesete na gredo. Enoletne make posejte marca ali aprila, dvoletne pa v avgustu.

S koreninskimi potaknjenci lahko make namnožite v februarju ali marcu. Preden rastline odženejo, odrežite nekaj ravnih in čvrstih korenin. Korenine narežite na 4 cm dolge segmente in jih potaknite v mešanico substrata za rastline in peska. Pri tem pazite, da korenine pravilno obrnete.