domov google+ e-mail

Na vrh

Sajenje drevja in grmovnic

Večino dreves in grmovnic je najbolje posaditi zgodaj spomladi, preden pride do razvoja novih poganjkov. Nekatere vrste celo moramo posaditi zgodaj spomladi, ker se le počasi utrdijo in poženejo nove korenine.

 

Vrste, ki jih je potrebno saditi spomladi.

Acer rubrum javor
Betula sp. breza
Cornus florida dišeči dren
Crataegus sp. glog
Liriodendron tulipifera tulipanovec
Magnolia sp. magnolija
Populus sp. topol
Prunus sp. sliva, breskev, marelica,...
Pyrus sp. hruška
Quercus robur dob
Salix sp. vrba

 

Priprava sadilne jame

Pri izbiri in pripravi rastišča se moramo zavedati, da bomo posadili drevo, ki bo verjetno na tem mestu raslo vsaj desetletje, zato moramo rastišče dobro izbrati.

Na lahkih dobro odcednih tleh izkopljemo luknjo, ki je dvakrat tako široka kot koreninska gruda drevesa, ki ga bomo posadili. Globina sadilne jame na bo enaka višini koreninske grude. V primeru, da bomo drevo podprli, moramo kole zabiti v tla preden posadimo drevo, da ne bomo poškodovali korenin. Drevo postavimo v sadilno jamo in jo zapolnimo kar z izkopano zemljo. V zemljo, s katero zapolnimo sadilno jamo tudi nikoli ne dodamo svežega gnoja ali gnojil, da ne požgemo korenin.

V primeru, da sadimo na sušnih lahkih tleh pa izkopano zemljo zmešamo s tretjino volumna komposta ali šote. Na takšnih tleh tudi obvezno uporabimo zastirko.

Na težkih glinenih tleh moramo izkopati sadilno jamo, ki ima 3x premer koreninske grude. Jamo zapolnimo z zemljo, ki smo jo izkopali. Nikoli ne smemo izboljševati tal s šoto ali kompostom na težkih tleh. Prav tako ne smemo za zapolnitev sadilne jame uporabiti lažjih tal, ker bomo ustvarili »skledo«, v katero se bo ujela voda in utopila korenine. V primeru, da želite na težkih tleh posaditi rastline, ki potrebujejo dobro odcedna tla, je najbolje, da ustvarimo dvignjeno gredo. Zemljo na rastišču prekopljemo, ji dodamo dobro odcedno zemljo in ponovno prekopljemo. Postopek ponovimo, dokler ne dosežemo zaželene višine grede.

 

Sajenje z golimi koreninami

Previdno odstranimo material, ki obdaja korenine in odstranimo vse poškodovane korenine s škarjami ali ostrim nožem. Korenine namočimo v vedro z vodo, da se dobro napijejo, vendar ne jih ne smemo pustiti stati v vodi več kot eno uro. V tem času lahko izkopljemo in pripravimo sadilno jamo. Drevo postavimo v sadilno jamo na enako višino kot je raslo preden je bilo izkopano. Previdno zapolnimo sadilno jamo do ¾ višine, zatem pa jo napolnimo z vodo in pustimo, da voda odteče. Tako se zemlja usede, odstranimo pa tudi zračne žepe. Sadilno jamo zatem zapolnimo do vrha. Sedaj lahko drevo tudi pognojimo z vodno raztopino mineralnega gnojila (20-20-20). Dodano gnojilo je dovolj za prvo sezono in ni več potrebe po dodatnem gnojenju.

 

Sajenje iz loncev

Odstranimo lonec in s prsti nekoliko razrahljamo zunanje korenine, ki pogosto rastejo v krogu. Dolge korenine, ki rastejo povsem v krogu lahko tudi odstranimo. Drevo postavimo v sadilno jamo na enako globino na kateri je raslo v loncu. Jamo zapolnjujemo kot je opisano zgoraj.

 

 

Matevž Likar © 2005-2019 - Pogoji uporabe

Prijava na novice