Kisla tla – veselje za kisloljubne rastline

Kisla tlaKisla tla lahko navadno najdemo vsepovsod, kjer imamo veliko razkrajajoče se organske snovi. Tako lahko kisla rastišča najdemo npr. v gozdu, kjer na tleh leži veliko odpadlega listja ali na tleh, ki so bogata s šoto. Z enostavnim pH testom boste hitro določili reakcijo tal na vašem vrtu. Različni komercialni kompleti, ki se dobijo v vrtnarskih centrih navadno temeljijo na barvni reakciji, ki jo dobimo, ko nekaj prsti zmešate z vodo in reagenti. S pomočjo barvne lestvice lahko potem hitro odčitate pH tal na vašem vrtu. Pri tem dobro, če postopek ponovite z vzorci tal iz različnih koncev vrta, saj se lahko tla na vrtu precej razlikujejo.

Niso vsa tla enako kisla

V kolikor imate rahlo kisla tla, ste lahko povsem zadovoljni, saj lahko na svojem vrtu vzgajate velik razpon okrasnih in uporabnih rastlin. Na takšnih tleh je dostopnost najpomembnejših mineralnih hranil največja in rastline navadno ne bodo čutile pomanjkanja. Tudi aktivnost bakterij in deževnikov, ki so pomembni za strukturo tal, je pri takšnem pH optimalna. Nasprotno pa bolj, ko so tla kisla, manj je rastlin, ki bodo uspevale na vašem vrtu. Rastline so prilagojene določenemu razponu pH vrednosti in če jih gojimo na tleh, ki zanje niso optimalna, lahko pride do pomanjkanje določenih hranil (predvsem fosforja), kar posledično vodi v propad rastline. V skrajno kislih tleh bodo uspevale le kisloljubne rastline, med katerimi najdete rododendrone, azaleje in kamelije. Na zmerno kislih tleh pa bodo uspevale tudi številne druge rastline, ki jih navadno ne povezujemo s kislimi rastišči. Mednje sodijo magnolija, dren, nepozebnik, hibiskus in hortenzija.

Pripravimo gredo za kisloljubne rastline

Ko se odločimo zasaditi gredo z rastlinami, ki potrebujejo kisla tla, moramo najprej seveda preveriti pH tal. V kolikor imate srečo in je vaš vrt (ali vsaj del vrta) postavljen na kislo podlago, boste morali gredo samo pripraviti za sajenje rastlin. Ob prekopavanju vkopljite v tla večjo količino organske snovi. V kolikor boste uporabili različne komercialne substrate, bodite pozorni, da ne vsebujejo apna, saj slednje zvišuje pH tal.
V kolikor si želite na vašem vrtu oblikovati gredo kisloljubnih rastlin, hkrati pa so tla na vašem vrtu alkalna, jih boste morali pred sajenjem še pripraviti. Na mestih, kjer boste posadili rastline, izkopljite velike sadilne jame, ki naj bodo precej večje od koreninske grude rastlin. Namesto izkopane prsti v sadilne jame dodajte substrat za kisloljubne rastline. S tem boste rastlinam vsaj prvih nekaj let zagotovili ustrezen pH tal. Žal pa boste morali kasneje redno dodajati sredstva za zniževanje pH (žvepleni pripravki, amonijev sulfat in kompostirano lubje).
Pri uporabi mikoriznih pripravkov ne smete pozabiti, da rododendroni, azaleje, borovnice in njihovo sorodstvo potrebujejo erikoidno mikorizne glive (pripravek Rhodovit), ki jih lahko dodate na gredo ob sajenju ali tudi kasneje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja