Grmovnice za zimo polepšajo zimsko sivino

Grmovnice za zimo

Čeprav so topli poletni dnevi že zdavnaj minili, vaš vrt nikakor ne rabi oditi na zimsko spanje, saj ga bodo številne grmovnice polepšale in popestrile tudi v zimskem času.

Barvita stebla poživijo grede

Grmovnice za zimo - bodika

Z izbranimi grmovnicami lahko na zimsko gredo vnesemo precej živahne barvitosti. Pri tem pa ne uporabimo obarvanih cvetov in plodov, temveč barvita stebla. Med grmovnicami z barvitimi stebli najdemo številne drene, ki poženejo stebla v rumeni, oranžno-rumeni, rdeči, koralno rdeči ali celo škrlatno-črni barvi. Poskusite s kombiniranjem sort Cornus ‘Flaviramea’ in Cornus alba ‘Sibirica Variegata’. Prvi bo pognal pokončna zeleno rumena stebla, medtem ko bo sorta ‘Sibirica Variegata’ pozimi zasijala z živahnimi rdečimi stebli. Oba drena se bosta lepo dopolnjevala tudi v olistanemu stanju. Sorta ‘Flaviramea’ bo spomladi pognal temno zelene liste z modrikasto spodnjo stranjo in bo tvoril ozadje za belo obrobljene svetlo zelene liste belega drena.

Pri tem pa dreni še zdaleč niso edine grmovnice z barvitimi stebli. Sorta bele vrbe Salix alba ‘Chermesina’ bo kljub imenu pognala prekrasna koralno rdečkasta stebla, ki so dobra nadomestitev za drene. Lahko pa poskusite še s sorto robide Rubus cockburnianua ‘Goldenvale’, ki bo pozimi grede polepšala s svojimi belkastimi stebli. Pri tem morate samo paziti, da jo boste posadili pred temnejše ozadje iz zimzelenih grmovnic ali barvito steno, da bodo njena stebla resnično prišla do izraza.

Zimski cvetovi so še posebej dragoceni

Nikakor ne smemo spregledati tudi grmovnic, ki bodo pozimi šele odprle svoje prekrasne cvetove. Za dodatno barvitost gred ob koncu zime lahko posadite na svoj vrt volčin (Daphne bholua ‘Jacqueline Postili’), ki bo zacvetel s prekrasnimi rožnatimi cvetovi. Še dve pozimi cvetoči grmovnici sta sarkokoka (Sarcococca confusa) in skimija (Skimmia japonica). Obe rastlini sta zimzeleni in bosta gredi pozimi dajali tudi nujno potrebno strukturo. Na meji med zimo in pomladjo pa zacvetijo tudi nepozebniki. Posadite nepozebnik Hamamelis x intermedia ‘Diana’, ki bo pozno pozimi odišavil vaš vrt s svojimi rdečkastimi cvetovi. Prav čudoviti so tudi cvetovi bodnantanske brogovite (V. x bodnantense), ki bo na golih steblih v zimskem času odprla svoje prekrasno dišeče rožnate cvetove.

Živahni plodovi polepšajo zimski vrt

Poleg barvitih stebel in cvetov se lahko pri popestritvi zimskega vrta zanesete tudi na živahno obarvane plodove. Osrednje mesto med grmovnicami, ki bodo pozimi okrasile vaš vrt s krasnimi plodovi, si zagotovo zasluži bodika. Njeni rdeči, oranžni ali beli plodovi so prekrasen kontrast njenim bleščečim temno zelenim listom. Enkratna sorta bodike je ‘Handsworth New Silver’, ki ima kompaktno in gosto rast. Listi imajo široke bele lise, s čimer dodatno popestrijo zimske dneve.

Nekoliko nižja grmovnica za zimski vrt je tudi mahonija (Mahonia x media). Mahonijo bi lahko vključili tudi v skupino zgoraj omenjenih pozimi cvetočih grmovnic, vendar bodo poleg živahno rumenih cvetov, vrt polepšali tudi njeni modri plodovi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja